L'Ilay va sobreviure a la incursió de Hamas al festival Nova
L'Ilay va sobreviure a la incursió de Hamas al festival Nova (CCMA)
CRÒNICA DES D'ISRAEL

Un supervivent del festival atacat per Hamas: "Algú va agafar el micro i va cridar: 'color vermell'"

Els serveis d'emergències van rescatar més de 250 cadàvers a la zona on se celebrava la festa de música electrònica

Actualitzat

L'Ilay, de 23 anys, ens rep a casa seva cinc dies després de sobreviure a l'atac al festival Nova, que se celebrava a Re'im, a només a quatre quilòmetres de la Franja quan els milicians de Hamas van travessar la frontera. 

Feia poc que havia tornat d'un llarg viatge per l'Amèrica Llatina, després d'haver complert amb el servei militar --obligatori a Israel--, i tenia ganes de passar una bona estona amb els seus amics: "Eren les sis del matí, estàvem ballant en un dels escenaris i de cop es va aturar la música. Algú va agafar el micròfon i va cridar: 'Color vermell!', un codi que significa que els coets venen cap a nosaltres". 

Van voler agafar els cotxes, però ja hi havia un gran embús i van preferir buscar un lloc segur entre les dunes de l'esplanada del festival.

"Molta gent que viu als pobles del sud d'Israel ens deia que estaven acostumats a l'alerta, i que no patíssim, que la Cúpula de Ferro ens protegiria."

Un detall de la polsera del festival Nova, que l'Illay encara porta posada (CCMA)

Fins que van sonar trets dels fusells, i van començar les corredisses. L'Ilay no parava de veure gent ferida a tot arreu. Llavors van decidir anar cap al quibuts més proper, el de Be'eri, on en aquell moment també hi havia un assalt mortífer dels milicians de Hamas

"Després de caminar tres quilòmetres, vam arribar a un punt on sentíem tirotejos a tot arreu. L'oficial del quibuts ens va dir que no hi entréssim, que hi havia els terroristes. Així que vam amagar-nos sota els arbres d'un camp d'alvocats." 


Missatge de comiat als pares

En un moment, va sentir tants tirotejos que va enviar un missatge als seus pares: "Us estimo passi el que passi." Tres soldats israelians es van amagar prop d'on era l'Ilay.

"Al cap de trenta minuts, vam sentir passos. Vam veure cinc terroristes a pocs metres, així que vam arrencar a córrer en sentit oposat. Després d'això, vaig perdre dos dels meus amics."

Un dels soldats va trucar al seu comandant perquè els rescatessin, i al cap de dues hores va arribar una unitat. "Però tan aviat com es van acostar vam sentir grans explosions, i va començar el combat. Només sentíem paraules en àrab i el soroll dels fusells. Pensava que s'havia acabat de nou."

Després de nou hores sota els arbres, un altre grup de soldats els va rescatar: "Vam conduir uns quaranta minuts fins a arribar a un lloc segur. Tot el camí estava ple de cadàvers de civils assassinats."

Finalment, a les vuit del vespre, l'Ilay va poder arribar a casa seva, a Matan, prop de Tel-Aviv. 

L'Ilay i la seva gossa, al pati de casa seva
L'Ilay i la seva gossa, al pati de casa seva (CCMA)

Un funeral cada dia

Els serveis d'emergències israelians van recuperar més de 250 cadàvers a la zona on s'havia celebrat el festival de música Nova.

L'Ilay ens explica que des de diumenge ha assistit diàriament a un funeral d'amics o familiars d'amics víctimes dels atacs de les milícies de Hamas al sud d'Israel. 

I és que, com ell mateix relata en aquest vídeo, hi coneixia molta gent, a la festa:


I també explica com s'ha anat sentint aquests dies: "Tan bon punt vaig sortir, quan vaig veure tots els cadàvers, vaig plorar molt. Des de llavors no ho he tornat a fer, i això que he anat a tres funerals, i d'aquí una estona aniré a un altre. No sé si estic en xoc, o m'he dissociat de la situació."

"Mentre estava intentant fugir, no vaig sentir emocions perquè estava centrat en la missió de sobreviure."


El seu germà, soldat al sud d'Israel

Irònicament, aquell dia, mentre s'escapava dels milicians, l'exèrcit israelià li va comunicar l'ordre de reclutament com a reservista.

Després de l'atac, li han donat permís per no unir-s'hi, però al seu germà sí que l'han desplegat al sud d'Israel: "En un moment vaig pensar d'unir-m'hi. Però vaig pensar en com ho van passar els meus pares dissabte, i no els vull deixar sols."

L'Ilay explica que la policia va desplegar agents al voltant de festival, de forma preventiva, per garantir l'ordre i la seguretat dels assistents. Però res feia pensar que Hamas atacaria amb tanta força:


De fet, la localització del festival Nova no es va saber fins al dia abans.

"Realment, no vam parlar de com de perillós podia ser estar prop de Gaza, però confiàvem molt en les nostres forces desplegades a la frontera. Una cosa així no havia passat mai a Israel. Però quan va passar, ens vam adonar de com d'estúpid va ser fer el festival tan a prop de la Franja."  

ARXIVAT A:
Israel envaeix GazaPalestinaIsrael
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut