Èxode de palestins dins de Gaza després de l'ultimàtum israelià d'evacuar tot el nord

Israel ha donat 24 hores a més d'un milió de persones perquè evacuïn el nord de Gaza

RedaccióActualitzat

"No sabem on anar, on estarem segurs", diu Mohamed Abu Ali, un dels ciutadans de Gaza. L'exèrcit d'Israel ha donat 24 hores als civils per evacuar la ciutat i dirigir-se cap al sud davant el que sembla una ofensiva imminent. 

"Prou de patiment, estem al setè dia i ens estan matant. Ens despertem sota la mort i destrucció de les bombes", afegeix des d'un carrer ple de runes i envoltat de palestins que fugen de casa, davant l'avís d'Israel, que alguns han rebut en forma de pluja de papers advertint-los que "no tornin a casa fins a nou avís":


Són un milió cent mil persones, les que l'ONU calcula que viuen al nord de la Franja de Gaza, que pateixen bombardejos constants des de dissabte. És una de les zones més densament poblades del món i els seus habitants no tenen recursos per desplaçar-se.

Hi ha poquíssims refugis, com les escoles de l'ONU, que estan totalment saturades. En aquest sentit, l'agència dels refugiats palestins (UNRWA) ha anunciat que trasllada el seu centre d'operacions central i el seu personal internacional al sud de la Franja. I assegura que ara mateix hi ha 270.000 persones refugiades en 102 escoles:

"Són instal·lacions de l'ONU i han de ser protegides en tot moment i mai han de ser objecte d'atacs d'acord amb el dret internacional humanitari".

Segons dades del Ministeri de Salut de Gaza ja hi ha quasi 1.900 palestins morts en els bombardejos, entre ells 614 criatures, i gairebé 7.700 ferits.

La UE considera "poc realista" l'ultimàtum d'Israel 

L'alt representant de la Unió Europea (UE) per a la Política Exterior, Josep Borrell, ha considerat aquest divendres "poc realista" l'ultimàtum d'evacuació donat per l'exèrcit israelià.

"Les alertes són positives, però han de ser realistes per evitar conseqüències humanitàries devastadores", ha afirmat Borrell, en la línia de les ja realitzades pel secretari general de les Nacions Unides, António Guterres.

Una nena carrega una cadireta de cotxe en l'evacuació del nord de Gaza (EFE)

El cap de la diplomàcia europea ha reiterat la "profunda preocupació" de la UE pel deteriorament de la situació humanitària a Gaza davant de l'escassetat creixent de combustible, aigua, electricitat, menjar i subministraments mèdics.

"Crear un bloqueig d'aquests productes incompleix la llei internacional", ha afegit. Al mateix temps que ha donat suport als esforços per ajudar a alleugerir la situació "incloent-hi la petició de crear corredors humanitaris per a l'arribada d'ajuda".

 

"Moure els pacients hospitalaris és una condemna a mort"

El Ministeri de Salut palestí ha informat l'OMS que és impossible evacuar pacients hospitalaris vulnerables del nord de Gaza. Així ho ha transmès el portaveu de l'OMS a Ginebra, Tarik Jasarevic, i ha afegit que desplaçar "aquestes persones és una condemna a mort":

"Moure pacients molt malalts, inclosos nens, que depenen completament de suport mèdic vital per sobreviure, i demanar al personal mèdic que evacuï, va més enllà de la crueltat."

Jasarevic ha recordat que l'OMS té a punt subministraments mèdics a Egipte que esperen fer arribar fins a Gaza si s'obre un corredor humanitari. En aquests moments, però, l'únic corredor possible és el de Rafah, a la frontera amb Egipte i punt d'entrada que no està controlat per Israel.

A peu, en cotxe o en camions, els habitants de Gaza fugen de la ciutat cap al sud
A peu, en cotxe o en camions, els habitants de Gaza fugen de la ciutat cap al sud (EFE/Mohammed Saber)


Guterres: "Fins i tot les guerres tenen regles"

El secretari general de l'ONU, António Guterres, ha assegurat aquest divendres que la situació a Gaza és molt preocupant i ha fet una crida a protegir els civils perquè "no se'ls ha de fer servir com a escuts humans".

Guterres ha afegit que cal habilitar "accés d'ajuda humanitària immediata a tota Gaza, perquè puguem fer arribar combustible, menjar i aigua a tothom que ho necessiti. Fins i tot les guerres tenen regles".

 

Incursions a Gaza per buscar ostatges

L'exèrcit israelià ha fet incursions "localitzades" a Gaza, amb l'objectiu de trobar ostatges de Hamas i atacar milicians palestins a la zona. Fonts de l'exèrcit han dit a diferents agències que també han atacat infraestructures de Hamas. No hi ha constància, però, que hagin aconseguit recuperar cap ciutadà israelià en mans dels milicians palestins.

"Durant l'últim dia, l'Exèrcit ha fet batudes en territori de la Franja de Gaza per eliminar l'amenaça de terroristes i armes a la zona, i localitzar els ostatges", han indicat des de l'exèrcit israelià. Afegeixen que les tropes han atacat grups de milicians i la seva infraestructura, i que han rebut trets de míssils antitanc, mentre els avions de combat israelians bombardejaven l'àrea.

És la primera vegada, des dels atacs de Hamas del cap de setmana, que l'exèrcit israelià reconeix haver entrat per terra a la franja de Gaza. 
 

Netanyahu: "Només és el començament"

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha dit a última hora de divendres que els atacs en curs a la Franja de Gaza són "només el començament" de la resposta de l'exèrcit israelià al sagnant atac de Hamas del 7 d'octubre.

"Els nostres enemics només han començat a pagar-ne el preu. No puc divulgar el que vindrà després, però us dic que això és només el començament", ha dit Netanyahu en una breu declaració televisada que ha pronunciat enmig del sàbat, el dia de descans dels jueus, cosa totalment excepcional.

Segons publiquen mitjans nord-americans, la CIA va advertir de possibles atacs amb coets des de Gaza a Israel. Hi hauria com a mínim dos informes de la intel·ligència nord-americana que avisaven sobre possibles atacs de Hamas a Israel: un el 28 de setembre i un altre el 5 d'octubre, només dos dies abans que l'atac real de Hamas. 

ARXIVAT A:
Israel envaeix Gaza
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut