Israel dona 24 hores a un milió de palestins perquè fugin del nord de Gaza

L'ONU alerta Israel que és impossible complir l'ordre d'evacuació en 24 hores i que pot tenir "greus conseqüències humanitàries"

RedaccióActualitzat

Gaza viu un èxode de palestins que fugen de casa, després que a primera hora del matí l'exèrcit israelià ha instat els civils de la ciutat de Gaza i de la zona nord de la Franja que marxin cap al sud.

Alguns ciutadans han rebut l'avís en forma de pluja de papers advertint-los:


Són almenys 1,1 milions de persones --segons els càlculs de l'ONU-- i Israel els ha donat 24 hores per marxar. Això, mentre intensifica els atacs aeris i l'operació terrestre sembla cada cop més imminent.

"L'exèrcit demana l'evacuació de tots els civils de la ciutat de Gaza cap al sud per la seva seguretat i protecció, i el seu trasllat cap al sud de Wadi Gaza", diu el comunicat militar, que afegeix que l'avís es dona davant la intenció de fer més atacs contra Hamas. "Podran tornar només quan un altre anunci ho permeti", ha afegit un portaveu militar.


"Els terroristes de Hamas s'amaguen a la ciutat de Gaza dins de túnels sota cases, i dins d'edificis habitats per civils innocents", diu l'exèrcit, que acusa les milícies d'usar la població civil "com a escut humà".

Hamas ja ha reaccionat a l'ultimàtum de les Forces de Defensa d'Israel, nom oficial de l'exèrcit israelià, demanant a la població que no en faci cas.


L'ONU alerta de "greus conseqüències humanitàries"

Informada per l'exèrcit israelià, l'ONU veu "impossible" complir l'ordre i alerta que pot tenir "greus conseqüències humanitàries", segons ha dit el portaveu Stéphane Dujarric. Per això, l'organització ha demanat a Israel que l'anul·li.

De fet, els atacs d'Israel a Gaza ja han causat un fort desplaçament de població: l'Oficina de Coordinació d'Ajuda Humanitària de l'ONU (OCHA) ja xifra en 423.000 persones el nombre de desplaçats interns, que són aproximadament un 20% de la població de la Franja, 1 de cada 5 habitants.  

El personal de l'ONU a Gaza es trasllada al sud de la Franja (Reuters/Ahmed Zakot)

El Consell de Seguretat de l'ONU té previst reunir-se avui d'emergència, a porta tancada, per avaluar la situació.

Ara per ara, després de sis dies d'enfrontaments, el balanç oficial de la Guerra Hamas-Israel és de 1.300 morts a Israel i 1.500 a Gaza.


L'OMS considera impossible evacuar hospitals

Qui també considera que és impossible complir la demanda d'Israel és l'Organització Mundial de la Salut, que assegura que no es pot evacuar els hospitals del nord de Gaza perquè molts pacients moririen en el trasllat.

"Moure pacients molt vulnerables, inclosos nens, que depenen completament de suport mèdic vital per a sobreviure, i demanar al personal mèdic que evacuï, va més enllà de la crueltat", ha dit el portaveu de l'organització, Tarik Jasarevic.

A més, l'OMS creu que els hospitals de la part sud de la franja també estan desbordats i no tenen capacitat per a atendre els pacients que hi arribarien.

Per la seva banda, l'Unicef ha xifrat en 447 els infants morts a Gaza fins ara i alerten que en seran més.


HRW acusa Israel d'usar fòsfor blanc

Aquest divendres, Human Rights Watch ha acusat Israel d'haver utilitzat fòsfor blanc en atacs contra la Franja de Gaza i el sud del Líban.

L'ONG de defensa dels drets humans amb seu a Nova York ha explicat que ha pogut verificar imatges que demostren que l'exèrcit israelià ha disparat contra zones amb població civil aquest element químic que pot causar greus cremades amb seqüeles físiques i psicològiques de per vida.  

 

Setge a Gaza

Mentrestant, els bombardejos continuen a la Franja de Gaza i la situació dels seus habitants és cada cop més desesperada. Sense electricitat, amb escassedat de medicaments als hospitals i cada cop amb menys menjar i aigua.

Edificis destruïts pels bombardejos a la ciutat de Gaza
La Universitat Islàmica, a Gaza, ha quedat destruïda (Reuters/Saleh Salem)

I el govern de Benjamin Netanyahu ha avisat que continuarà tallant l'aigua, els aliments i el combustible a Gaza fins que no s'alliberin els 150 ostatges israelians, mentre es prepara per a un atac militar que fa dies que anuncia.

L'exèrcit israelià ha concentrat nombrosos efectius, que inclouen infanteria, blindats i artilleria a tocar de la frontera amb la Franja de Gaza, on també ha desplaçat més de 360.000 reservistes.

ARXIVAT A:
Israel envaeix GazaIsraelGazaHamas
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut