La Fiscalia s'oposa a la llibertat de Forcadell, Sànchez, Rull i Turull
Sànchez, Turull i Rull

Els partits independentistes recuperen la majoria absoluta al Parlament

La renúncia de Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull al seu escó permetrà substituir-los per diputats sense impediments per exercir el vot

Actualitzat

Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull han fet arribar aquests divendres a la tarda el seu escrit de renúncia a l'escó del Parlament, abans de prendre possessió com a diputats al Congrés dimarts de la setmana que ve.

Tots tres presos del procés van sortir elegits a les eleccions espanyoles del 28 d'abril per la llista de Junts per Catalunya. Al Parlament els substituiran el conseller Miquel Buch, Elena Fort i Josep Puig.

També els republicans Oriol Junqueras i Gerard Gómez del Moral han entrat per registre aquest divendres la renúncia a la seva acta al Parlament de Catalunya per poder rebre dimarts que ve la credencial com a diputats a les corts espanyoles sorgides del 28A.

La renúncia serà efectiva a partir de dilluns i seran substituïts per Jose Rodríguez i Núria Picas en els propers dies. L'exconseller Raül Romeva, escollit senador per ERC en aquests comicis, pot mantenir el càrrec de diputat al Parlament perquè no són incompatibles.


Canvis de majories

La renúncia de Sánchez, Rull i Turull comportarà un reequilibri de forces a la cambra catalana perquè el bloc independentista recuperarà la majoria absoluta que va perdre quan el jutge Pablo Llarena va decretar la suspensió dels parlamentaris empresonats.

Els tres diputats que els substituiran no tindran cap impediment legal per poder votar, de manera que el bloc sobiranista, Junts per Catalunya, ERC i la CUP, tindrà 68 escons, un per sobre de la majoria absoluta.

Això els deixa a només 2 vots dels 70 diputats elegits en les últimes eleccions al Parlament. Són els vots de l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, i del conseller Toni Comín, que es van negar a delegar el seu vot. En canvi, sí que ho van fer l'exvicepresident Oriol Junqueras i l'exconseller Raül Romeva.


Cartes de comiat

Jordi Turull i Josep Rull han acompanyat la instància de renúncia amb una carta adreçada al president del Parlament, Rogert Torrent. A la seva lletra, l'exconseller de la presidència, Jordi Turull, s'acomiada de la cambra "amb un enorme sentiment d'enyorança" i proclama que:

 

"En el meu cas, deixo de ser diputat del Parlament però la meva lleialtat a aquesta Cambra i el meu compromís amb els ciutadans de Catalunya i el seu progrés i benestar seguirà essent intacte."

 

Per la seva banda, l'exconseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, destaca que "ha estat un privilegi immens servir Catalunya com a diputat" i un dels records que se n'endú:

 

"L'amistat construïda amb persones que m'han enriquit, des de posicions polítiques tan distintes, és un dels patrimonis més valuosos que m'emporto d'aquest Parlament."

 

A les renúncies de Sánchez, Turull i Rull s'hi afegirà dilluns la de l'exconsellera de Cultura, Laura Borràs, que també anirà al Congrés dels Diputats. El seu lloc al Parlament l'ocuparà Glòria Freixa.

 

ARXIVAT A:
Eleccions 28AParlament de CatalunyaJudici procésJosep RullJordi TurullJordi Sànchez
Anar al contingut