Manresa

Els partits es posicionen respecte a la declaració de la banca

Les forces favorables a la independència creuen que els banquers tenen por, mentre que els contraris alerten sobre els costos i els riscos d'una separació sense acord

Actualitzat

Per a Junts pel Sí avui la banca ha tornat el favor al govern espanyol, el favor de tots els diners que ens va deixar quan els van rescatar. Ho ha dit Carme Forcadell en un míting que ha omplert una de les places centrals de la ciutat de Manresa, precedit també per Artur Mas i Oriol Junqueras. 

A més de dir prou també a la Junta Electoral sobre TV3 i Catalunya Ràdio han assegurat que els banquers tenen por perquè saben que aquest projecte no és de les elits sinó de les classes mitjanes i treballadores. I perquè en una Catalunya independent voldria un sistema bancari transparent no d'especuladors. 

La resposta a aquestes amenaces segons els candidats de Junts pels Sí ha de ser un vot massiu a les urnes a favor del sí. Han avisat que la victòria no està assegurada. 

"Alguns dels que avui han opinat que no seria una bona idea (la independència) són els mateixos que han contribuït a ensorrar en gran mesura el sistema bancari de l'Estat espanyol i que tots nosaltres els hem hagut de rescatar.", ha cridat Junqueras.

"El poble de catalunya davant de totes aquestes pressions, davant de tots aquests poders que es van aliniant per avortar aquesta operació de llibertat i de democràcia a Catalunya el poble de Catalunya el 27 de setembre té una gran oportunitat que és demostrat que la veu i la decisió del poble de Catalunya val molt més que tot el poder polític que hi hagi a Madrid i que tots els poders que mobilitzi Madrid.", ha dit Mas. 

Per anar a fer el míting a Mollet del Vallès, el candidat del PSC, Miquel Iceta, ha pujat a l'autocar dels periodistes que el segueixen normalment durant la campanya electoral. L'acompanyava el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig. Iceta s'ha pronunciat sobre l'avís que ha fet avui la banca espanyola i Ximo Puig ha reclamat la independència, però una independència una mica diferent.

"Creiem que és el moment de fer un debat molt rigorós, de no defugir els costos que té un procés de separació unilateral com Junts pel Sí ii la CUP estan defensant en aquesta campanya", ha dit Iceta.

Al seu torn, Ximo Puig ha dit que "ens hem d'independitzar de Rajoy, perquè eixe és el problema. Independitzem-nos de Rajoy i arreglarem molts dels problemes que tenim entre nosaltres"

El comunicat de la banca ha estat aprofitat per Xavier Garcia Albiol, del PPC, per baticinar des de Tortosa que una Catalunya independent posaria en risc els estalvis dels catalans:

"Els millors clients que té Catalunya són els clients de València, de l'Aragó i de Múrcia, Val la pena posar-ho en risc?".

Al míting també han intervingut els presidents del PP de València i de Tarragona en un acte que s'ha batejat amb el nom de "Junts sense Fronteres". Alejandro Fernández president del PP a Tarragona ha afirmat:

""Catalans i Valencians no som països Catalans, som països espanyols".

Referència bancària del secretari polític de Podemos, Iñigo Errejón, al míting d'aquesta nit de CSQEP a Santa Coloma de Gramenet.

"Si algú decideix marxar, el conjunt dels diners que ens hem deixat en els vostres rescats, els sobresous i tots el diners que se us han regalat, mentre les famílies humils s'havien d'estrènyer el cinturó, els deixeu aquí."

I apel·lació de Lluís Rabell a la dignitat per incrementar la força de la seva candidatura al Parlament.

"Un projecte de justícia social, un projecte de rescat ciutadà, un projecte de reactivació de l'economia, un projecte per combatre i acabar amb la corrupció i una resposta democràtica a la crisi nacional que està vivint aquest país." 

A Unió no l'ha sorprès la notícia de la banca. Ho ha dit Espadaler que ha tancat el míting a Tarragona.

Duran i Lleida ha dit que les eleccions del 27 de setembre no son plebiscitàries i ha deixat clar que en cap cas Unió votarà a favor de la Independència:

"Al final ens trobarem amb un govern de les noves esquerres, govern com el de la ciutat de Barcelona, i amb un desordre polític que caldrà tenir forcés com les d'Unió per refer tot el desgavell que haurà originat tota aquesta situació.", ha dit Duran.

Des del barri de la Salut de Badalona C's ha acusat Artur Mas de posar en risc els estalvis dels catalans amb una aventura independentista, diu, que només busca tapar els casos de corrupció.

"I dir-li a Artur Mas, que amb els diners no s'hi juga. Que ja ha robat prou amb el 3%, però que l'últim que faran és acabar amb els estalvis dels catalans. Això cal dir-los-ho votant taronja el 27 de setembre.", ha dit Rivera.

Qui ha aplaudit la notícia ha estat Antonio Baños. Pel cap de llista de la CUP, en una Catalunya independent es viuria molt millor sense el que ha qualificat de "banca explotadora". 

"I quan marxin, que s'emportin les hipoteques, que se'm portin les preferents, que s'emportin la cultura de l'espoli i tota aquesta cultura de robar a les classes populars i de rescatar-se amb els diners de tots. Que s'ho emportin i que no ens ho tornin mai més. I si han de marxar, bon vent, i banca nova, banca popular, banca cooperativa i banca al servei de les classes treballadores", ha dit Baños.   

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut