Els creueristes també troben que Barcelona és una ciutat massificada pel turisme

Un estudi de la Universitat Rovira i Virgili constata que la massificació turística, especialment en barris com el Gòtic o la Sagrada Família, genera insatisfacció al 23% dels barcelonins

RedaccióActualitzat

Més de la meitat dels creueristes --el 53,5%-- creuen que la ciutat de Barcelona està massificada. És el resultat d'un estudi de la Universitat Rovira i Virgili, el projecte Visitmob, que per primera vegada ha analitzat --a partir de 4.000 enquestes-- la mobilitat dels turistes que arriben a Barcelona, prop de 10 milions l'any passat.

Així, el 53% creuen que hi havia massa persones per gaudir dels llocs que havien visitat. Malgrat això, el 90% han respost que és agradable passejar per la ciutat i més del 80% s'han sentit segurs.

Als turistes que van participar en l'estudi també se'ls va posar un dispositiu de geolocalització durant les cinc hores de mitjana que passaven des de la sortida i retorn al port. Així, es va poder constatar quins són els punts que no falten mai a la ruta.

La primera conclusió és que la massificació de turistes afecta punts molt concrets de la ciutat. Així, el flux més gran, en el cas dels creueristes, es concentra als voltants de la Rambla --un 96,7%--, la plaça Catalunya i el passeig de Gràcia --un 73%--. La Sagrada Família la visiten el 63,1%.

 

Per districtes, Ciutat Vella se situa en primera posició. El visiten tots els creueristes i s'hi solen estar unes dues hores. Al darrere hi ha l'Eixample i Gràcia, mentre que Nou Barris o Sant Andreu no són mai dins el circuit.

Per això, un dels principals reptes que apunta l'estudi és la necessitat de gestionar l'escenari on es concentren més turistes, cosa que provoca una massificació que afecta directament en la vida dels residents dels barris més visitats.

Turistes davant de la Sagrada Família de Barcelona, aquest diumenge
La Sagrada Família concentra turisme tot l'any (EFE / Enric Fontcuberta)


El turisme també afecta la mobilitat dels barcelonins

L'estudi també ha enquestat els ciutadans: un 36,2% de la ciutadania de Barcelona assegura que la seva mobilitat dins la ciutat es veu condicionada pels turistes, i a un 23% els provoca malestar.

A més, a un 23,8% dels residents els condiciona el mitjà de transport que fan servir, i un 18,5% han deixat de visitar alguns espais de la ciutat, especialment els veïns dels barris turístics.

 

"La falta d'espais de trobada, esbarjo o lleure infantil és un dels elements centrals de les entrevistes a mares i pares, que també alerten dels riscos que provoquen les deixalles derivades de l'oci nocturn, especialment vidres i restes de botellots", explica un dels investigadors de l'estudi, Aaron Gutiérrez.

Per això, planteja que "la primera resposta ha de ser la desconcentració d'aquests fluxos per reduir l'impacte tan concentrat en aquests espais i, en segon lloc, replantejar si som capaços de gestionar el volum que està arribant en aquesta línia".

L'informe proposa mesures com millorar la gestió dels espais, descongestionar el transport públic on està més massificat, repensar els espais per a bicicletes i patinets, així com millorar el transport públic interurbà perquè es redueixi l'entrada de cotxes a Barcelona.

 

ARXIVAT A:
Turisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut