Laura Borràs segueix un ple del Parlament després d'haver estat suspesa com a presidenta (Europa Press / Alberto Paredes)
Laura Borràs segueix un ple del Parlament després d'haver-ne estat suspesa com a presidenta (Europa Press / Alberto Paredes)

El PSC registra al Parlament la proposició de llei per poder apartar Laura Borràs

Els socialistes volen reformar el reglament de la cambra per introduir una via per cessar els membres de la mesa, incloent-hi, també, la presidència

RedaccióActualitzat

La "interinitat" al capdavant del Parlament de Catalunya "fa massa temps que dura". Amb aquesta premissa, que avançava el líder del PSC, Salvador Illa, el grup socialista ha registrat una proposta per reformar el reglament de la cambra i permetre el cessament de Laura Borràs com a presidenta. 

El text proposa introduir un nou punt dins l'article que regula les vacants i substitucions dels membres de les meses --de qualsevol comissió, inclosa la Presidència-- que, si s'aprova, permetria apartar del càrrec un dels seus membres per pèrdua de confiança de la majoria o bé perquè hagi sortit del grup parlamentari pel qual va ser elegit diputat.

La pèrdua del càrrec, però, no implica perdre l'escó.

 Alícia Romero i Ferran Pedret al registre del Parlament
Els diputats Alícia Romero i Ferran Pedret han registrat la iniciativa al Parlament (ACN/Gerard Artigas)

La diputada socialista Alícia Romero ha especificat que la reforma no la fan "per una persona en concret" sinó "perquè realment hi ha una llacuna en el reglament amb relació a l'elecció dels membres de la mesa i la seva destitució". Tot i això, creu que podria "resoldre" la situació oberta pel cas de la líder de Junts, Laura Borràs.

La mesa veurà previsiblement la setmana que ve la proposta i la Junta de portaveus podria decidir que es debati i voti al proper ple, que s'ha de celebrar del 18 al 20 d'abril. Per tant, abans de les eleccions municipals.

El PSC-Units confia convèncer prou grups parlamentaris per tramitar-la aviat i admet que en necessita algun "dels grans", en referència a ERC o Junts.
 

Junqueras: "El primer pas l'ha de prendre Junts"

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha esperonat JxCat a "resoldre" els pròxims dies la substitució de la presidenta del Parlament suspesa per evitar haver de sospesar l'ús de la proposició de llei del PSC.

En una entrevista amb l'ACN, Junqueras ha recordat que quan Junts va proposar Borràs per presidir la cambra, ja sabien que estava investigada.  Creu que ara els correspon "assumir i decidir què volen fer".

"Si decideixen avantposar els interessos d'una persona als interessos del país, ja ho veurem", ha respost, preguntat per si ERC veuria bé la iniciativa dels socialistes. "En nosaltres sempre trobaran un aliat per a preservar les institucions, però el primer pas l'ha de prendre Junts", ha insistit.
 

Illa demana "col·laboració"

Aquest dilluns, en una intervenció al Consell Nacional del partit, Illa ha demanat a la resta de grups parlamentaris "col·laboració" i que permetin una tramitació "ràpida" perquè es pugui enllestir abans que acabi l'abril.

"No es poden posar les institucions al servei de ningú, i ningú està per sobre de les institucions d'autogovern de Catalunya."

Illa, durant una intervenció al Consell Nacional del PSC (ACN/Mariona Puig)

Mentrestant, des de Junts eviten concretar què faran amb la ja condemnada Laura Borràs. "No ho hem tractat a l'executiva i em remeto a les paraules del secretari general", s'ha limitat a dir Josep Rius, portaveu de la formació, després de la línia de suport que va expressar Jordi Turull la setmana passada.

Per la seva banda, els líders d'Esquerra Republicana i els comuns insisteixen que Junts ha d'apartar Borràs com a presidenta del Parlament. La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ha defensat que és "una oportunitat per refer l'acord" entre independentistes, no només pel president del Parlament, sinó per consensuar "el camí" que ha de seguir el sobiranisme. 

Condemnada a 4 anys i mig de presó i 13 d'inhabilitació

Tot plegat, després que dijous el TSJC va condemnar l'actual presidenta del Parlament suspesa i també presidenta de Junts a 4 anys i mig de presó i 13 anys d'inhabilitació pel fraccionament de 18 contractes a favor d'un conegut seu quan presidia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), del 2013 al 2017.

Concretament, el tribunal la va considerar autora d'un delicte de prevaricació administrativa i d'un delicte continuat de falsedat en document oficial, i inductora d'un delicte continuat de falsedat en document mercantil.  

Anar al contingut