Madrid

El PSC defensa la ministra de Foment mentre la resta de partits amenacen de demanar-ne la dimissió

CiU i el PP reclamen la dimissió de la ministra de Foment, Magdalena Álvarez. La federació insta els partits catalans a mantenir una posició unitària en aquest sentit durant la compareixença de la ministra al Congrés. El PP i ERC ja s'han posicionat a favor de reclamar la seva dimissió. Tots plegats acusen Magdalena Álvarez de mentir amb les explicacions que va donar durant la seva visita a Barcelona sobre les incidències que pateix Catalunya que en els últims temps. CiU insta el PSC a fer el mateix, però els socialistes defensen la visita d'Álvarez perquè "va donar la cara".

Actualitzat
Les explicacions que la ministra de Foment va donar en la seva visita a Barcelona després del seguit d'incidents que Catalunya està vivint en les últimes setmanes no han satisfet gens CiU, que ha acusat Magdalena Álvarez d'"enganyar" i "burlar-se" dels catalans que pateixen el mal estat de les infraestructures. Segons la federació nacionalista, la ministra va respondre amb prepotència als problemes a Renfe o a l'aeroport del Prat, i va mentir quan va afirmar que s'està invertit més que mai a Catalunya "perquè -segons CiU- el cert és que les xifres d'inversió no paren de disminuir des que el PSOE és al govern".

CiU ha criticat amb contundència la ministra per l'"absolut fracàs" que representa la seva gestió i, en una roda de premsa, el portaveu de la federació nacionalista al Senat, Pere Macias, i el portaveu adjunt al Congrés, Jordi Jané, han convidat la resta de partits catalans a sumar-se a la seva petició de dimissió durant la compareixença que Magdalena Álvarez té previst fer al Congrés la setmana que ve.

Segons Jané, "ha arribat l'hora de demanar responsabilitats polítiques" i "si la ministra demana paciència és perquè sap que no pot demanar confiança, ja que no la té ni dels ciutadans, ni de les altres administracions ni tampoc de la majoria de diputats al Congrés".

Jané ha afegit que malgrat que el reglament del Congrés no contempla la possibilitat de reprovar un ministre, "hi ha altres formes d'expressar-ho, perquè si no compta amb una majoria parlamentària suficient que doni suport a la seva continuïtat, això hauria de tenir una traducció política molt clara".

De moment, el PP de Catalunya ja s'ha sumat a la crida de CiU. Segons el president de la formació, la ministra només pot fer dues coses, dimitir o que el president espanyol la cessi. Els populars han lamentat la "xuleria" i "prepotència" de la ministra de Foment pel fet que, després de gairebé quatre anys de govern socialista, hagi culpat el PP de les deficiències del servei i de les infraestructures que està patint Catalunya.

També ERC ha criticat amb duresa la responsable del Ministeri de Foment. La portaveu republicana, Marina Llansana, ha qualificat de decepcionant la seva visita a Barcelona i ha assegurat que la societat catalana "ja no està disposada a aguantar més", després de l'esforç fiscal "desproporcionat" que ha fet durant anys. Llansana ha lamentat que Álvarez hagi vingut a fer-se la foto i a mentir amb la seva lectura optimista de la situació en comptes de fer-se càrrec del "caos permanent" de les infraestructures. ERC espera que la compareixença de la ministra al Congrés serveixi perquè aporti explicacions i solucions i diu que, en cas contrari, la formació es veurà obligada a demanar amb contundència la seva dimissió.

El diputat d'ICV al Congrés, Joan Herrera, ha exigit a la ministra de Foment, Magdalena Álvarez, que deixi de buscar excuses i de passejar-se amb "afany propagandístic" i que dimarts que ve, en la seva compareixença al Congrés dels Diputats, "assumeixi responsabilitats". Segons informa ICV en un comunicat, Herrera ha assegurat que la "visita llampec" de la ministra a Barcelona demostra que "està prenent el pèl" als catalans.

El PSC defensa Álvarez

Els socialistes catalans són els únics que han defensat l'actuació de Magdalena Álvarez. El seu secretari d'organització, José Zaragoza, creu que la ministra va donar la cara. Els socialistes insisteixen a responsabilitzar els governs de CIU i el PP de la falta d'inversió en infraestructures a Catalunya.

Zaragoza diu que Magdalena Álvarez va adquirir un "compromís públic" amb els catalans durant la seva visita a Catalunya. Contràriament a les critiques esgrimides des dels altres partits, els socialistes consideren que la responsable estatal d'infraestructures "no va amagar que hi ha problemes" i va ser "clara i transparent", a més de fixar el calendari de resolució dels problemes de Rodalies Renfe. Per això, Zaragoza considera que l'únic que cal demanar a la ministra és que "les coses funcionin" en lloc de la seva dimissió, com proposen gairebé tots els grups polítics.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut