Tarragona

El posicionament de Brussel·les marca el setè dia de campanya

Els candidats també han valorat la reforma exprés del Tribunal Constitucional

Actualitzat

Per a Junts pel Sí, és totalment lògic que els estats dins la Unió Europea es moguin per interessos compartits. Amb una lògica, però, com la d'Espanya que no té base jurídica, diuen, davant d'una qüestió plenament política, com és la secessió catalana. Per això, el cap de llista Raül Romeva, creu que:

A aquestes alçades s'ha d'estar més atent al que Brussel·les no diu. Fins ara ningú ha dit mai que Catalunya no tingui dret a votar.

Respecte a la reforma del Tribunal Constitucional, Romeva insisteix en el fet que el PP l'ha convertit en un tribunal polititzat i desacreditat. El problema de fons, diu, és la manca d'un estat de dret.

Una vegada més, el govern de l'Estat utilitza les institucions judicials que haurien d'estar independents i separades de l'executiu i del legislatiu i les instrumentalitza per fer campanya electoral.

Aquest maltractament, per Junts pel Sí, cap a Catalunya és visible en la manca d'inversió d'infraestructures, tant en els ports de Barcelona i Tarragona com en Rodalies i el corredor mediterrani. Germà Bel, cap de Junts pel Sí per Tarragona, ho explicava així:

La Mediterrània és la metàfora de la flexibilitat, del qui se'n va. Del dinàmic. I això, un Estat que vol construir una nació única i ancorada en la capital no ho pot permetre.

Aquest dimecres, a Figueres, Lluís Llach va ressaltar el protagonisme de la ciutadania en el procés, mentre que Artur Mas va reclamar que "el 27-S, després de 300 anys, Catalunya surti de la gàbia.

El PSC portarà al Constitucional l'aprovació en solitari de la reforma del tribunal que permet inhabilitar Artur Mas en cas que incompleixi les seves sentències. Una reforma, ha dit Iceta en un esmorzar informatiu, que neix morta i que canviaran si arriben al govern:

És una mala llei, que cal anul·lar, però si mai és vigent nosaltres també la utilitzarem per defensar els interessos de Catalunya i per posar de cara a la paret el govern d'Espanya quan incompleix sentències, cosa que també passa.

Per Iceta, Junts pel Sí i la CUP no poden governar junts perquè només estan d'acord en la independència i aspira que la participació sigui alta el 27, que és, diu, com més beneficia el PSC.

Davant dels empresaris d'una associació obertament contrària a la independència, Xavier García Albiol ha assegurat que l'estat espanyol, però també la Unió Europea, pararan els peus a qui plantegi la secessió de Catalunya. Albiol ha negat catalanofòbia per part del PP:

Qui més està creant catalanofòbia és el govern de Catalunya, perquè si constantment tu estàs dient que vols marxar, que no estem a gust amb vosaltres, perquè ens esteu robant, no podem esperar que ens aplaudeixin.

En referència a les declaracions de Pablo Iglesias en què esperonava el vot de la immigració, Rabell ha dit que algunes campanyes de Convergència també poden considerar-se etnicistes:

L'etnicisme està molt més en els perjudicis i en les actituds classistes de les classes dirigents d'aquest país que no pas en les classes populars.

Rabell ha carregat contra la reforma del Constitucional i ha assegurat que els "trobaran de cara" si s'actués contra Mas.

La via judicial no és la solució al problema Catalunya-Espanya. Ho ha dit Ramon Espadaler, que ha qualificat la reforma exprés del Constitucional de pura provocació:

El camí no és legislar a mida. El camí és donar solucions polítiques al que és un contenciós de naturalesa política.

L'estabilitat és la millor recepta perquè l'economia rutlli, segons el cap de llista d'Unió, que avui ha visitat la indústria de la Garrotxa. Espadaler demana que la política no espatlli la recuperació econòmica.

Inés Arrimadas ha tornat a criticar Catalunya Sí que es Pot pel que considera que és "ambigüitat i indefinició" davant la independència. Pel que fa a la reforma del Tribunal Constitucional, s'hi ha mostrat partidària, però distanciant-se, això sí, de la proposta del PP.

Estamos a favor de la Reforma del Constitucional, abarcando muchas más cosas de las que el PP habla. No compartimos ni el momento ni las formas. Ni a 15 días de las elecciones, cuando han tenido 4 años de mayoría absoluta, ni que lo presente un candidato autonómico.

Segons el cap de llista de la CUP, Antonio Baños,  la reforma del Constitucional és un episodi més del que considera "guerra bruta" de l'Estat contra el procés independentista, i no se li ha de donar importància:

Ens és irrellevant. Ni pensem en termes autonòmics ni pensem en termes de l'estat espanyol.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut