Imatge d'arxiu de la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado (Foto: EFE)
Imatge d'arxiu de la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado (Foto: EFE)
Madrid

El govern espanyol vol recaptar més de grans empreses i flexibilitzar el contracte parcial per ingressar 2.500 milions

El govern espanyol continua estrenyent el cinturó a l'economia espanyola. El mes d'agost no serà una excepció i la ministra d'Economia, Elena Salgado, ja ha avançat que aprovaran mesures per ingressar 2.500 milions d'euros més que se sumaran a l'estalvi de 2.400 milions en despesa farmacèutica. Salgado ha posat la prioritat a incrementar els pagaments a compte de les grans empreses, que es podria aprovar a l'agost i aplicar-se ja aquest any. També vol flexibilitzar el contracte parcial per lluitar contra l'atur. A més, es proposa tenir pactat pel setembre la regla de despesa de les comunitats autònomes que situarà un sostre d'endeutament i de dèficit públic.

Actualitzat
L'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero continua buscant ingressos i retallant despeses per quadrar els números de dèficit. En aquesta línia, la ministra d'Economia i vicepresidenta primera, Elena Salgado, ha avançat noves mesures que han d'aportar 2.500 milions més a les arques estatals que s'aprovaran en els Consells de Ministres del 19 i 26 d'agost.

En declaracions a l'agència EFE, Salgado ha explicat que incrementaran aquest mateix any els pagaments a compte per a grans empreses. Aquesta mesura fa referència als avançaments que fan les companyies en concepte d'impost de societats. L'augment permetrà a l'Estat uns ingressos addicionals al voltant dels 2.500 milions d'euros.

La vicepresidenta ha deixat clar que aquesta mesura no afectarà les empreses petites pel fet que aquestes podrien tenir problemes de liquiditat.

En el camp laboral, la titular d'Economia vol aprofundir la reforma del mercat de treball. En concret, el govern espanyol espera incrementar la flexibilitat del contracte a temps parcial, principalment pel que fa a l'horari. Segons Salgado, d'aquesta manera s'ajudarà a crear ocupació, especialment en la gent que va deixar els estudis per treballar en sectors com el de la construcció.

Salgado ha recordat que a Espanya aquest contracte a temps parcial és molt inferior a la mitjana europea.

2.400 milions d'estalvi farmacèutic

Salgado compta entre les seves armes per contenir el dèficit una mesura ja anunciada: la reducció de la despesa farmacèutica. S'ha d'aprovar el decret llei que obliga les farmàcies a dispensar el medicament més barat entre els que comparteixin el mateix principi actiu.

La mesura ha generat molta polèmica però suposarà, segons els càlculs del Ministeri d'Economia, un estalvi de 2.400 milions d'euros l'any.

Sostre de despesa autonòmic

Salgado ha explicat que també treballen per la regla de despesa de les comunitats autònomes. L'objectiu és que estigui llesta al setembre i al Parlament la puguin aplicar abans de finals d'any.

La ministra també preveu augmentar la transparència dels comptes públics de les autonomies oferint dades trimestrals en termes de comptabilitat nacional i no només en termes pressupostaris com es fa fins ara.

L'executiu també treballa en la recta final de lleis que ja són al Parlament, com la llei concursal, i continuar amb el procés de privatització de loteries i aeroports.


Anar al contingut