El fàrmac més usual contra el colesterol redueix el risc d'infart a qualsevol edat
Les estatines redueixen el risc cardiovascular (Miscurry-Wikipedia)

El fàrmac més usual contra el colesterol redueix el risc d'infart a qualsevol edat

Les estatines també redueixen el risc cardiovascular en persones grans

Xavier DuranActualitzat

Les estatines, un dels medicaments més utilitzats per abaixar el nivell de colesterol, redueixen el risc d'infart i altres accidents cardiovasculars de forma significativa i en qualsevol franja d'edat. És la conclusió a què ha arribat un equip internacional de científics després de revisar 28 estudis mèdics. L'estudi s'ha publicat a la revista "The Lancet".  

Les estatines s'utilitzen, des de fa molts anys, per reduir la concentració a la sang del colesterol de baixa densitat (LDL), considerat el colesterol "dolent" -el d'alta densitat, HDL, s'anomena colesterol "bo". De fet, de colesterol només n'hi ha un i les que són d'alta o baixa densitat són les proteïnes que el transporten. Les d'alta densitat hi estan unides de manera més ferma i per això l'arrosseguen. El que va lligat a les de baixa densitat és el que pot dipositar-se més fàcilment a les artèries.

Des de principis de segle s'ha acceptat l'evidència que aquesta disminució del colesterol permet reduir també els accidents cardiovasculars.

Però aquest tractament ha creat alguns dubtes. D'una banda, per alguns efectes secundaris que pot provocar, bàsicament problemes musculars. En segon lloc, perquè no hi havia prou proves per afirmar que en la gent més gran, de més de 75 anys, tingués beneficis que superessin els possibles riscos.

Per això, la Cholesterol Treatment Trialists Collaboration, un grup internacional d'uns 150 metges, estadístics i investigadors especialitzats en cardiologia i assaigs clínics, es va proposar la revisió d'estudis sobre l'efectivitat de les estatines a diverses edats.

Van analitzar 28 assaigs que implicaven, en total, més de 186.000 pacients, dels quals uns 14.400 tenien més de 75 anys. Els resultats són clars, segons Jordan Fulcher, membre de la CTT Collaboration i de la Universitat de Sydney (Austràlia):

"Les estatines són un fàrmac útil i assequible que redueix els atacs de cor i els infarts en els pacients de més edat".

A més, no han trobat proves que les estatines provoquin efectes adversos, com ara càncer o mortalitat per causes no relacionades amb el sistema cardiovascular.

Tot i així, els autors també assenyalen que en pacients majors de 75 anys i sense malaltia cardiovascular prèviament establerta hi ha menys proves del benefici de les estatines i caldan més estudis.

Desenes d'accidents vasculars evitats

L'estudi analitza els efectes preventius de les estatines en persones sense malalties vasculars conegudes -el que s'anomena prevenció primària- i en persones diagnosticades amb alguna malaltia vascular -prevenció secundària.

En el primer cas, calculen que, per cada deu mil persones que prenguin el tractament, s'evita el primer accident cardiovascular en 50 individus de 63 anys i en 80 persones de més de 78 anys.

En el cas de persones amb malaltia vascular, consideren que les xifres serien superiors perquè són pacients amb més probabilitats de tenir un nou accident.

Els resultats han estat destacats, en un comentari que acompanya l'article, per Bernard Cheung i Karen Lam, del Queen Mary Hospital de la Universitat de Hong Kong:

"Fins i tot si la reducció entre la gent de més de 75 anys és menor del que s'esperava, la teràpia amb estatines està justificada pel risc cardiovascular que usualment presenta la gent gran".

Aquesta teràpia no sempre es manté de forma contínua en les persones grans, perquè sovint presenten també altres malalties o bé perquè els metges consideren que el balanç risc-benefici no ho aconsella. Però, per a Cheung i Lam, tot i que les estatines han estat associades a un lleuger increment dels dolors musculars o de diabetis, "els seus beneficis en la prevenció dels accidents vasculars s'han mostrat molt superiors".

ARXIVAT A:
CiènciaSalut
Anar al contingut