La plaça de Sant Jaume s'ha omplert per reclamar "llibertat per als presos polítics"
La plaça de Sant Jaume s'ha omplert per reclamar "llibertat per als presos polítics"
Barcelona

El clam "llibertat per als Jordis" torna a les places quan fa un mes que són a la presó

Centenars de persones s'han concentrat a la plaça de Sant Jaume i davant dels ajuntaments d'arreu de Catalunya per exigir l'alliberament del presidents de l'ANC i Òmnium

RedaccióActualitzat

Centenars de persones han tornat a sortir al carrer a Barcelona i davant dels ajuntaments d'arreu de Catalunya per exigir l'alliberament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, quan fa un mes que són en presó preventiva.

 

 

 

A la plaça de Sant Jaume de la capital catalana, els números 2 de l'ANC i Òmnium han considerat intolerable que l'Audiència Nacional dictés presó per a ells. Per part d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri ha assegurat que "fa un mes que tenim més motius per no creure en la separació de poders de l'Estat espanyol" i ha afegit que "el llegat dels Jordis té més sentit que mai":

 

"Avui fa un mes que han tancat dos dels nostres i gairebé dues setmanes que tenim la meitat del govern a la presó. Però la nostra dignitat com a poble i la responsabilitat que tenim en defensa de les nostres institucions, la força de tots nosaltres, no ens la prendran mai."

 

El vicepresident de l'ANC, Agustí Alcoberro, ha afirmat que el camí que s'ha començat "només ens pot dur a la república" i ha denunciat el càstig col·lectiu que suposa l'empresonament:

 

"No només és un judici il·legítim, amb un tribunal que no hi hauria de ser. No només no han estat apropiadament jutjats i són presos polítics, sinó que també es troben molt lluny de casa. Se'ls ha enviat a Madrid, a més de 600 quilòmetres de casa seva. I això és un càstig suplementari que cau sobre ells i les seves famílies."

 

Alcoberro ha remarcat que l'Audiència Nacional jutja casos de terrorisme o narcotràfic i que, amb els líders de les entitats sobiranistes, ho fa sobre "expressions polítiques":

"Se'ls ha ingressat a la presó sense judici, en unes condicions que la legislació espanyola permet, fins i tot, que puguin arribar a durar quatre anys. Això és absolutament intolerable."

 

En la concentració s'han llegit fragments de les cartes dels empresonats que s'han fet públiques aquest dijous, tant de Sànchez, que ha anunciat que serà el número 2 de la llista de Puigdemont, com de Cuixart, que ha declinat integrar-se en cap llista.

Accions com aquesta s'han repetit per tot el territori, en unes concentracions en què, com va passar dissabte al carrer de Marina de Barcelona, la llum de les llanternes dels mòbils ha tingut protagonisme.

A Girona, un miler de persones s'han concentrat a la plaça del Vi. Durant l'acte s'ha llegit un manifest que demanava la llibertat dels presos polítics i ha acabat amb la interpretació de la cançó de Raimon "Jo vinc d'un silenci".

 

 

 

A Tarragona, la concentració també ha aplegat un miler de persones, a la plaça de la Font. No hi havia tanta gent com en les últimes convocatòries, però, una vegada més, s'han sentit crits de llibertat presos polítics i s'ha llegit un manifest per demanar l'alliberament de Sànchez i Cuixart. Els manifestants han encès espelmes damunt d'un llaç de color groc situat davant de l'ajuntament i han pogut escriure comentaris adreçats als dos Jordis.

 

 

 

A Lleida, unes 200 persones s'han concentrat a l'entorn d'un bust del president Companys. Han clamat contra l'aplicació de l'article 155 i a favor de la llibertat dels empresonats, els líders d'Òmnium i l'ANC i diversos membres del govern cessat. A tots ells se'ls ha homenatjat en un acte fet al Teatre de l'Escorxador. Amb la sala plena de gom a gom, hi ha tingut lloc un recital poètic i musical anomenat 'Versos per la llibertat'.

 

 

 

 

 

Mobilitzacions com aquestes s'han repetit en altres punts del país.

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Govern empresonatArticle 155Procés català
Anar al contingut