Barcelona

El 60% dels arbres catalans es poden morir pel canvi climàtic

El 60% dels arbres que hi ha a Catalunya es podrien morir en les pròximes dècades fruit de l'efecte del canvi climàtic. Així ho constata un informe elaborat pel professor del Centre d'Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals (Creaf) Carles Gràcia i per l'enginyer forestal Jordi Vigué. L'estudi, que porta per títol "El canvi climàtic: un repte per als nostres boscos", simula un escenari segons els actuals models de circulació atmosfèrica i pronostica una "eloqüent" reducció de la densitat forestal catalana. Alhora, preveu un "augment en la freqüència i la intensitat" dels períodes de sequera.

Actualitzat

L'estudi pren com a base les temperatures registrades al país entre el 1995 i el 2006. D'aquests dotze anys, onze van ser els més càlids de la història des que consten els registres instrumentals. De fet, entre el 1971 i el 2000 la temperatura es va incrementar 1,53 graus centígrads, per sobre de les previsions, que parlaven d'un augment d'1,2 graus.

La principal conseqüència de les variacions en les temperatures serà la reducció del nombre de precipitacions, que podrien baixar en els pròxims anys entre un 1 i un 5% en funció de l'època de l'any. Com a contrapartida, es preveu un augment de la "intensitat" dels episodis de pluges, amb precipitacions torrencials.

A més, l'estudi apunta que zones com Osona, situada entre el Prepirineu, la serralada Transversal i la depressió Central, poden notar abans els efectes del canvi climàtic.

El Creaf és un centre públic creat el 1987 per la Generalitat de Catalunya, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) amb l'objectiu d'impulsar la investigació bàsica i aplicada en ecologia terrestre. Més endavant s'hi va incorporar la Universitat de Barcelona (UB).

Anar al contingut