Detecten 23 compostos tòxics als aparells electrònics que tenim a casa

Un estudi del CSIC descobreix que podríem respirar els compostos tòxics a través de la pols i que són especialment perillosos quan es manipulen

Actualitzat

Les cases estan plenes d'aparells electrònics com telèfons, ordinadors i tauletes. En xifres, el 90% de les famílies a Espanya tenen un telèfon mòbil i, el 80% tenen ordinador o tauleta. El que potser no saben tots els usuaris és que aquests aparells tenen compostos tòxics. I, a vegades, aquests compostos es poden respirar a través de la pols i perjudiquen la salut. Un perill que augmenta quan es manipulen.

 

El director de l'Agència Catalana de Residus, Josep Maria Tost, alerta que la gent acumula aquests aparells a casa.

"Les tauletes, els telèfons. Les estadístiques ens diuen que la gent se'ls canvia cada any i mig i que se'ls acaben acumulant a casa."

Precisament, els aparells electrònics que tenim a casa desprenen fins a 23 compostos tòxics. Els acabem respirant en forma de pols. Bàsicament, són plastificants i retardants de flama i són en especial perillosos quan es manipulen, segons un estudi en què ha participat l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua - CSIC. Així ho explica una de les seves investigadores, Ethel Eljarrat.

"S'ha vist que provoquen disrupció endocrina, que afectaria el nostre metabolisme, després causen efectes neurotòxics. Alguns també estan relacionats amb diferents tipus de càncer."

Els experts han vist que aquestes substàncies les respirem, fins i tot, quan els aparells estan apagats, segons Eljarrat.

"És un impacte que tenim en el nostre dia a dia."

 

 

Aquest estudi internacional en què ha participat el CSIC ha detectat que són molt més perillosos per a la salut quan es desmantellen aquests aparells a les plantes de reciclatge. Sobretot afecten les persones que hi treballen, i encara més en països en desenvolupament, on no van ben protegides, ha assegurat la investigadora científica de l'IDAEA-CSIC.

"Els diferents tipus de plastificants i retardats de la flama, ja s'ha demostrat que danyen la salut humana, i per tant, en alguns països estan legislats. No obstant, en d'altres no hi ha cap legislació a dia d'avui."

 

 

El compost amb els nivells més alts de toxicitat que han trobat està prohibit a Europa, des del 2008. En canvi, continuarà entrant en les nostres vides fins al 2030 a través del reciclatge. Hi ha una crida unànime a eliminar-los:

"La clau és que tots plegats - Unió Europea que és qui fa la legislació, fabricants... - ens posem d'acord al més aviat possible per evitar aquest tipus de materials i fer-los desaparèixer del consum."

Els científics també adverteixen que les joguines electròniques també porten aquests compostos, que entren a l'organisme si es llepen o es toquen.

A Catalunya, el 2019 vam generar 32.206 tones de residus electrònics.

 
ARXIVAT A:
Tecnologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut