Las Palmas de Gran Canaria

Declarat improcedent l'acomiadament d'una treballadora que van substituir per un robot

Segons la sentència, no es pot substituir un empleat amb l'excusa de reduir costos

RedaccióActualitzat

Un jutjat de Las Palmas de Gran Canaria ha declarat improcedent l'acomiadament d'una dona per substituir-la per un programa informàtic o bot de gestió.

Feia 13 anys, des del juny del 2006, que la dona treballava a les oficines centrals de l'empresa Lopesan Hotel Management com a oficial de comptabilitat. Però el desembre del 2018 la firma va adquirir la llicència de Jidoka, un RPA (Robotic Process Automation o Automatització Robòtica de Processos) per a la gestió de cobraments. La màquina treballava des de les 17.15 fins a les 6 els dies laborables i 24 hores els festius. Un horari que cap persona pot igualar.

Al cap de pocs mesos, el 29 de març del 2019, l'empleada i altres companys del departament van rebre "una carta d'acomiadament objectiu per causes tècniques". La cadena hotelera al·legava "causes tècniques, organitzatives i productives" i, durant el judici, es justificava en informes de futur sobre el descoratjador panorama del sector a les Canàries.

Però en la sentència, el jutge no ho accepta i subratlla que la reforma laboral aprovada el 2012 "no eximeix el que contracta del deure d'acreditar que realment i efectivament passa per dificultats de certa entitat per a la superació de les quals és una mesura adequada i raonable l'extinció de contractes de treball."

Segons la sentència, doncs, no es pot substituir un empleat amb l'excusa de reduir costos. Així ho raona el jutge Javier Ercilla, titular del jutjat social número 10 de Las Palmas de Gran Canaria:

"L'automatització mitjançant bots o robots amb l'única excusa de reduir costos significa el mateix que reduir el dret al treball per augmentar la llibertat d'empresa."

Ara Lopesan té cinc dies per readmetre la treballadora des de la notificació de la sentència. O pot augmentar-li la indemnització a 28.305 euros: 33 dies de salari per any treballat amb un màxim de 24 mensualitats. La sentència, que encara es pot recórrer davant del Tribunal Superior de Justícia de les Canàries, estableix, a més, que l'empresa ha d'indemnitzar la dona amb 863 euros més interessos per haver omès el preavís d'acomiadament.

Anar al contingut