Madrid

Clos promet accelerar la millora de la xarxa elèctrica però nega que no s'hi hagi invertit prou

El ministre d'Indústria, Joan Clos, ha comparegut al Congrés dels Diputats per donar explicacions sobre la gran apagada que va afectar Barcelona la setmana passada. D'entrada ha dit que no es pot relacionar l'avaria amb la falta d'inversions ja que, segons diu, l'estat de la xarxa elèctrica es mou dins la mitjana europea. Per això, Clos diu que s'ha d'investigar per què va caure el cable i per què es van produir els incendis. Amb tot, ha anunciat mesures per ampliar el grau de protecció de la xarxa i ha garantit que d'aquí a dos anys la xarxa elèctrica espanyola estarà a l'altura de la francesa o de l'anglesa.

Actualitzat

Per què va caure el cable? Per què el cable va caure sobre línies d'alta tensió? Per què es van incendiar les subestacions? Aquestes són les tres qüestions a les quals el Ministeri d'Insdústria busca resposta de la mà de la Comissió Nacional de l'Energia, de la Generalitat de Catalunya i de l'Ajuntament de Barcelona. Un cop es tingui resposta a aquestes tres preguntes es podran delimitar les responsabilitats de l'apagada que durant tres dies va deixar milers de barcelonins a les fosques.

Amb aquest objectiu, el ministre Joan Clos va formular una petició a la CNE perquè obrís un expedient i investigués les causes de l'incident. Aquesta va ser la primera mesura que es va prendre des de Madrid després de l'apagada, però el govern espanyol també va estar en contacte amb la Generalitat i l'Ajuntament des del principi i es va establir una comissió de seguiment. La segona mesura va ser la constitució d'un grup de treball que seguís els fets.

Segons Joan Clos, les característiques de l'incident són especials perquè ha afectat la xarxa d'una manera insòlita. El ministre ha explicat que la resposta general del sistema va ser adequada, perquè es va tancar la xarxa ràpidament per evitar la difusió del problema. No es van poder evitar, però, els tres curtcircuits que van seguir la caiguda del cable. Això, ha assegurat Clos, és el que no acostuma a passar i el que ha convertit aquest accident en excepcional. També per aquest motiu el temps de recuperació del servei ha estat més llarg, fins a tres dies.

A banda d'investigar les causes de l'accident, el ministeri també ha posat en marxa mesures per ampliar el grau de protecció de la xarxa elèctrica d'Espanya. Clos, però, ha insistit que l'accident de Barcelona no ha passat per l'estat de la xarxa ni per la falta d'inversions, que es mou dins de la mitjana d'Europa, sinó per la caiguda d'un cable.

El ministeri també accelerarà el pla d'infraestructures perquè estigui enllestit abans de final d'any, redactarà el reglament de línies d'alta tensió per garantir que les instal·lacions d'alta i baixa atenció no coincideixin i adequarà les normes de procediment per garantir la qualitat de les xarxes d'enllaç de les subestacions. Igualment, el govern espanyol accelerarà les inversions del Pla Energètic per evitar futures apagades i el 2009, segons el ministre d'Indústria, la xarxa elèctrica espanyola no tindrà res a envejar a la de França o a la d'Angleterra.

Les interpel·lacions de l'oposició

El portaveu del PP a la Comissió d'Indústria del Congrés, Fernando Castelló, ha assegurat que l'apagada és l'"esquela definitiva" i el "rèquiem final" de la política energètica de José Luis Rodríguez Zapatero, marcada per l'opa sobre Endesa. Castelló ha compartit amb els barcelonins "la indignació, el cabreig i la sensació d'estafa" per la falta de subministrament elèctric i ha acusat el govern de "covard, negligent i incapaç de donar la cara".

També ha sigut molt crític el portaveu de CiU, Josep Sánchez Llibre, que ha assegurat que els "catalans n'estan farts" i tenen "un cabreig monumental" per les constants avaries en infraestructures bàsiques com l'electricitat o els trens de rodalies. Sánchez Llibre ha acusat el govern espanyol de "racionar" les inversions a Catalunya i ha instat l'executiu a publicar les balances fiscals "perquè el país es posi vermell de vergonya". Per al diputat de CiU, el Ministeri d'Indústria és el principal responsable de l'apagada perquè ha estat "incapaç" de supervisar i controlar el manteniment de la xarxa de transport, així com el compliment del pla d'inversions.

En aquesta mateixa línia, el diputat d'ERC Jordi Ramon ha demanat al govern espanyol que calculi amb rigor les pèrdues econòmiques per l'apagada i el seu "impacte" en la imatge de la ciutat i ha anunciat que el seu grup exigirà la "responsabilitat subsidiària" de l'Estat per aquest accident. El diputat republicà ha recordat que tant Red Eléctrica Española, que gestiona la xarxa d'alta tensió, com Endesa, que distribueix l'electricitat, són empreses "controlades des de Madrid" i per això ha demanat al govern que obligui aquestes companyies a fer inversions a Catalunya "en relació amb allò que paguen els consumidors catalans".

Finalment, la diputada d'IU-ICV Carme Garcia ha proposat una bateria de mesures per millorar la qualitat del servei, com ara destinar part dels beneficis de les empreses subministradores al manteniment i millora de la xarxa elèctrica. També ha demanat que les companyies hagin d'informar periòdicament de les causes de les apagades i que s'obri una investigació sobre el grau de qualitat del subministrament.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut