Un terreny de Menorca amb un poblat talaiòtic dins, a la venda en una agència immobiliària

Un portal immobiliari de propietats de luxe ven una finca amb excavacions prehistòriques per 950.000 euros

Redacció/AgènciesActualitzat

Comprar un trosset de Menorca equival a ser l'amo d'un tresor. Potser per això és la casa de subhastes i immobiliària de luxe Sotheby's qui oferta, pel "mòdic" preu de 950.000 euros, una propietat a Binissafullet, a Sant Lluís, que, a part de la bellesa, conté un poblat talaiòtic.

Tot plegat implica que l'espai estigui declarat bé d'interès cultural, ja que 6.000 dels 16.000 metres quadrats que ocupa corresponen a un recinte prehistòric excavat el 1990. El jaciment està protegit, però no s'inclou entre els monuments de la Menorca Talaiòtica catalogats com a patrimoni de la humanitat per part de la Unesco.

Tal com diu l'anunci immobiliari, quedar-se'l és "una oportunitat irrepetible per a un col·leccionista particular que vulgui adquirir no només una joia arquitectònica molt representativa de Menorca", sinó també "un recinte excepcional per organitzar esdeveniments culturals privats".

Senyalització d'accés al poblat talaiòtic (EFE/David Arquimbau Sintes)

 

85% dels béns patrimonials històrics en mans de particulars   

El Consell de Menorca explica que el 85% dels béns del patrimoni històric de l'illa són de propietat privada i que, per tant, es poden comprar i vendre sense que els espais quedin desprotegits.

El propietari de qualsevol bé d'interès cultural està obligat a garantir-ne la conservació, facilitar-ne la inspecció i permetre la visita pública durant, almenys, quatre dies al mes.

De fet, els actuals propietaris de Binissafullet tenen un acord amb el Consell de l'illa: l'administració, a canvi del manteniment del poblat, té dret a fer-hi visites diàriament i no només quatre dies al mes com diu la llei.

Si finalment l'espai canvia de mans, el Consell haurà de negociar un acord similar amb el nou propietari.

El partit Més per Menorca ha demanat al govern balear que "pari immediatament" el procés de compravenda del poblat i l'adquireixi amb fons de l'impost de turisme sostenible, ja que el jaciment "conté una de les set úniques taules que continuen dempeus a l'illa".

Més per Menorca recorda que la llei de patrimoni històric de les Balears de 1998 atorga al govern i als consells la possibilitat d'exercir el dret de tanteig davant la venda de qualsevol bé d'interès cultural i, en base a aquesta llei, insta l'administració a actuar.

El portaveu del partit, Josep Juaneda, ha vinculat aquesta operació a la "dinàmica especulativa que afecta greument Menorca davant la pujada de preus immobiliaris" i reclama que es posi fre a la "mercantilització", perquè "l'illa no està en venda".

En el jaciment excavat, una de les set taules que continuen dempeus a l'illa de Menorca
En el jaciment excavat, una de les set taules que continuen dempeus a l'illa de Menorca (EFE/David Arquimbau Sintes)
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut