Barcelona

Castells responsabilitza les elèctriques de l'apagada i admet que la xarxa elèctrica a Catalunya és inadequada

L'apagada de Barcelona ha arribat al Parlament, amb la compareixença a petició pròpia dels consellers d'Economia i Interior. El primer a parlar ha estat Antoni Castells, que ha començat la seva intervenció amb un repàs dels fets i de la situació actual. A continuació s'ha centrat en les causes de la incidència, de la que ha responsabilitzat exclusivament les companyies elèctriques. A l'espera que la investigació conclogui per què va caure el cable d'alta tensió, Castells ha dit que és evident que la xarxa elèctrica de Catalunya és inadequada i clarament millorable. A continuació ha comparegut Joan Saura, que ha repassat les actuacions en matèria de seguretat. A la tarda ha estat el ministre d'Indústria, Joan Clos, qui ha donat explicacions al Congrés.

Actualitzat

Antoni Castells, d'entrada, ha subratllat la gravetat dels fets, "impropis per a un país com Catalunya", i que l'actuació del govern ha estat regida per quatre prioritats: el restabliment del servei, l'atenció als afectats, la determinació dels fets i delimitar-ne les responsabilitats i, finalment, extreure'n lliçons.

El conseller ha fet una descripció cronològica dels fets i ha recordat que la situació no està normalitzada. Castells ha parlat de la presència de generadors, que és "inevitable", i ha destacat les molèsties que causen als ciutadans. Seguidament, el conseller ha asseverat que l'expedient informatiu haurà d'aclarir algunes incògnites que continuen obertes, com el motiu de la caiguda del cable i si l'estat de la xarxa va tenir res a veure amb els fets, entre d'altres.

El conseller ha volgut assumir com a propi el problema dels ciutadans i assumir-ne la responsabilitat política, però considera en primer lloc responsables dels fets les empreses subministradors: Red Eléctrica i Fecsa-Endesa. Tant del subministrament com de la inspecció.

Com que es tracta d'un servei públic, però, el conseller ha parlat de responsabilitat de dues administracions: la central i l'autonòmica, i ha detallat els punts més destacables de l'actuació del seu departament.

Sobre les actuacions immediates que cal portar a terme, Castells ha parlat, com a mesures de caràcter urgent, de garantir la normalització total del servei, "sense perdre ni un minut". "El govern estarà a sobre de les companyies subministradores", ha subratllat el conseller. A més, Castells també ha remarcat la compensació als afectats com a mesura urgent, unes compensacions que el conseller ha volgut recordar que "no tenen precedents" en el cas de particulars.

Pel que fa a les mesures no urgents, el conseller Castells ha considerat necessari, a propòsit del que ha succeït, que ha estat d'"una enorme gravetat", fer tot el que calgui per assegurar la idoneïtat de la xarxa, que "és clarament millorable", tant pel que fa a la concepció com pel que fa a les inversions i el manteniment. Cal saber, ara, per què és inapropiada. "És evident que algunes d'aquestes coses o totes han fallat", i el govern farà el que calgui per assegurar a partir d'ara la qualitat del servei. Castells, però, ha evitat atribuir a la falta d'invesions el mal estat de la xarxa.

En segon lloc, el govern garantirà, ha afirmat el conseller, que es fan les inversions necessàries, ja que en fan falta, tant de transport com de distribució. Castells ha parlat, fins i tot, d'"enorme precarietat" en alguns punts de la xarxa. El conseller ha volgut destacar, però, la millora de les inversions que s'han fet en els últims anys, tot i que ha admès que no han estat suficients.

El reforçament de les inspeccions és un altre dels eixos d'actuació que es marca el govern català. En aquest sentit, Castells ha anunciat que la Generalitat farà una avaluació semestral de la xarxa, amb mesures sancionadores si és el cas. A més, el govern català proposarà una llei per assegurar que els ciutadans tinguin garantit el subministrament.

El conseller d'Economia de la Generalitat, finalment, ha parlat d'una quarta línia d'actuació que consistirà a delimitar responsabilitats per iniciar els expedients sancionadors corresponents. Castells ha acabat la intervenció tornant a remarcar la gravetat dels fets i destacant que el govern ha actuat "com ho havia de fer".

A continuació ha intervingut el conseller de l'Interior, Joan Saura, que ha repassat les actuacions referents a les seves competències que es van fer durant els dies de l'apagada. Saura ha destacat la coordinació entre els diferents cossos de seguretat amb dos objectius principals: regular el trànsit, atès que més de la meitat dels semàfors de la ciutat van deixar de funcionar, i garantir la seguretat i protecció dels ciutadans. En aquest sentit, ha dit que els fets delictius no van augmentar i que no es va produir cap saqueig.

Abans d'aquestes compareixences, la sessió ha començat amb una votació sol·licitada pel grup de CiU per ampliar l'ordre del dia per tal de sol·licitar una compareixença del ministre d'Indústria, Joan Clos, al Parlament de Catalunya, una votació que no ha tirat endavant.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut