Barcelona

Castells assegura que el finançament acordat és "el màxim" que permet l'Estatut

Catalunya tindrà a partir d'ara un sistema de finançament nou, estable i que significarà un salt important en les finances de la Generalitat. És el que ha dit el conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, després de la reunió que ha mantingut amb la part catalana de la Comissió Mixta d'Afers Econòmics. Castells no ha volgut concretar les xifres de l'acord, però ha assegurat que les que ha donat ERC, que parlen de 3.800 milions d'euros, van ben encaminades. El titular d'Economia ha assegurat també que el pacte compleix "escrupolosament" l'Estatut i s'ha mostrat orgullós de la feina feta durant els tres anys de negociacions. Castells ha qualificat aquest procés de "llarg, dur i difícil", però al mateix temps l'ha considerat profitós.

Actualitzat
Castells, que ha qualificat l'acord de "magnífic", ha afirmat que el pacte ha estat possible gràcies a la "perseverança" dels negociadors catalans i del seu "sentit institucional". Pel titular d'Economia, l'acord compleix satisfactòriament els objectius fixats. Això vol dir, d'una banda, tenir un model nou, i de l'altra, aconseguir una bona quantitat. "És l'expressió, en la màxima ambició, d'allò que permet l'Estatut", ha sentenciat Castells, que ha rebutjat les crítiques de CiU a la suposada il·legalitat de l'acord amb l'argument que el govern és "el màxim guardià" del text. A més, ha destacat que ha posat al davant el nou sistema per sobre de les xifres. "Primer el model, després la quantia, perquè d'un bon model se'n desprèn una bona quantia".

Castells destaca el model

Per la part catalana de la Comissió Mixta d'Afers Econòmics, el sistema de finançament compleix "molt satisfactòriament" el que s'havia proposat. Segons Castells, Catalunya continua sent solidària amb les altres comunitats autònomes, però després de l'anivellament quedarà cinc punts per sobre de la mitjana; també ha explicat que l'acord significarà un salt en les finances de la Generalitat, perquè la quantia aconseguida és "bona", i en tercer lloc el conseller ha assegurat que l'acord compleix "escrupolosament" l'Estatut.

Castells no ha entrat en els detalls del model, sinó que s'ha limitat a dir que encaixa amb les xifres que s'han difós els últims dies. I ha indicat que aquest any Catalunya "se situarà dos punts per sobre de la mitjana espanyola en ingressos per càpita després de l'anivellament, i sense tenir en compte les partides específiques", que el tercer any d'entrada en vigor del sistema s'arribarà a estar quatre punts per damunt, i 5,6 punts el 2012, que serà el quart d'any.

Per Castells és important l'acord assolit perquè donarà estabilitat al sistema de finançament i perquè no caldrà renegociar-lo una altra vegada, sinó actualitzar-lo cada any.

També ha lamentat que CiU hagi quedat fora de l'acord, i ho ha atribuït al desconcert de veure una xifra "incomparablement superior a la que ells haurien obtingut". "Davant l'evidència d'un magnífic acord, reaccionen desconcertats i amb arguments desmesurats", ha conclòs. Castells ha acusat la federació d'actuar "en termes de partit i no pas de país".

El màxim negociador català del nou sistema de finançament ha volgut agrair la feina feta per l'anterior ministre d'Economia, Pedro Solbes, de qui ha dit que "mai en parlaré malament perquè és una gran persona, un gran polític, un gran home d'Estat i amic de Catalunya".

Huguet: objectiu complert

En la mateixa roda de premsa, el conseller d'Innovació, Josep Huguet, ha celebrat que el pacte consolida l'objectiu de reduir el dèficit fiscal d'un terç, és a dir, d'uns 5.000 milions d'euros. Per Huguet, el principal benefici és que es garanteix el principi "que en un Estat, qui aporta més no pot quedar per sota de qui aporta menys". El dirigent republicà ha subratllat que la fermesa d'Esquerra Republicana en la negociació "ha estat determinant".

Respecte al vot negatiu d'una part de la direcció republicana, Huguet ha admès que "en un partit que vol la independència sempre hi ha qui la vol demà mateix, però això no és tan fàcil i caldrà esperar una mica".

Saura critica CiU

El conseller de l'Interior i president d'ICV, Joan Saura, ha qualificat l'acord d'"històric" i ha afegit que marca un abans i un després en les relacions Generalitat-govern espanyol. Per Saura, l'acord és positiu per les xifres, pel model i també perquè és solidari.

Saura, en canvi, ha lamentat que Convergència i Unió no se sumi al pacte pel nou model. Segons el president dels ecosocialistes, l'acord enforteix i cohesiona l'executiu de la Generalitat i, fins ara, la federació nacionalista només ha pretès desvirtuar-lo. Saura ha instat CiU a canviar d'opinió.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut