Campanya per repatriar una catalana de 21 anys condemnada a cadena perpètua a Oman
La catalana Fátima Ofkir Reyes, empresonada a Oman des de fa tres anys

Campanya per repatriar una catalana de 21 anys condemnada a cadena perpètua a Oman

Fátima Ofkir Reyes va ser condemnada per tràfic de drogues. La seva defensa denuncia "negligències" per part de la persona que fins ara portava el cas, proposada per l'ambaixada espanyola a Oman

Juli Rodés AlmerActualitzat

En marxa una campanya per portar a Espanya Fátima Ofkir Reyes, una jove de 21 anys que està empresonada a Oman, on va ser condemnada a cadena perpètua per tràfic de drogues.

Fátima Ofkir va ser detinguda a Oman fa tres anys, quan tot just en tenia 18. Hi havia viatjat després de ser captada per al tràfic de droga.

Des d'aleshores està empresonada en unes condicions pèssimes, que inclouen portar burca. A això cal afegir-hi que no parla l'idioma.

A més, tot i estar empresonada a més de 5.000 quilòmetres de casa, pot trucar molt poc a la seva família.

Rosario Reyes, la mare de la noia, ha explicat que hi pot parlar "un o dos minuts cada quinze dies".

 

Rosario Reyes, mare de Fátima Ofkir, aquest desembre en una compareixença davant dels mitjans (ACN/Alan Ruiz Terol)

 

Ara, el despatx d'advocats Vosseler, de Barcelona, s'ha fet càrrec de la seva defensa i intenta que el govern espanyol firmi un conveni amb el govern d'Oman per traslladar Fátima Ofkir a Espanya.

Fonts del Ministeri d'Exteriors van confirmar fa quinze dies a l'ACN que havien proposat al govern d'Oman un "conveni de trasllat" i que la resposta podria trigar "uns mesos".

En paral·lel, companyes seves de l'equip de softbol de l'Hospitalet de Llobregat, on Fátima Ofkir jugava, han posat en marxa una campanya a les xarxes socials des del compte freefatima2020.

 

 

Mònica Santiago, advocada de Vosseler que porta el cas directament, va confirmar fa uns dies, en el programa "Tot es mou", de TV3, que havien contactat amb la ministra d'Exteriors, Arancha González Laya, i que hi havien trobat "molta predisposició".

Es tracta, explica Santiago, que es respectin els drets de Fátima Ofkir com a ciutadana de la Unió Europea: "On és, no es respecten els seus drets com a ciutadana europea, que són inalienables. És això el que hem de reivindicar: que qualsevol pres pugui gaudir dels drets que té com a ciutadà, en aquest cas europeu."

Un problema afegit és que Oman no té cap acord d'extradició amb Espanya.

 

 

Santiago, d'altra banda, ha denunciat que després de la detenció d'Ofkir, l'ambaixada espanyola a Oman va proporcionar-li una persona que, en realitat, no és un advocat.

Una persona que, segons Santiago, va cometre "negligències professionals" com presentar fora de termini el recurs d'apel·lació davant del Tribunal Suprem, de manera que l'alt tribunal no ha entrat a valorar la causa.

Es dona la circumstància que, de fet, Ofkir no va arribar a cometre el delicte de tràfic de drogues pel qual va ser condemnada.


Detinguda després de penedir-se

Sí que va viatjar a Oman, des d'on havia de tornar a Espanya portant un paquet amb set quilos de morfina.

Un cop a l'habitació de l'hotel, però, decideix que no ho farà i ho comunica al seu contacte.

Aquest li diu que d'acord, però que l'esperi, que ell es farà càrrec del paquet.

Aquella nit, però, mentre Ofkir està dormint, la policia irromp a l'habitació.

Ella col·labora amb la policia des del primer moment: els diu on és el paquet i que el seu contacte, el captador, ha d'arribar a Oman aviat, informació que fa possible la seva detenció.

Tot i així, és jutjada per tràfic de drogues i condemnada a cadena perpètua.

Algunes informacions incials apuntaven a una condemna inferior que després hauria estat endurida, però Santiago diu que la condemna sempre ha estat a cadena perpètua.

I que no ha pogut explicar-ho a Ofkir:

"Encara no he tingut valor per dir-li que és cadena perpètua."


Abans de ficar-se en aquest embolic, Fátima Ofkir havia tingut una vida sense grans problemes: vivia i estudiava a l'Hospitalet de Llobregat, on també jugava a softbol.

Santiago explica que "va començar un declivi quan hi va haver una desestructuració familiar".

Com passa moltes vegades, aquesta situació de vulnerabilitat va ser aprofitada per algú que la va saber captar per al tràfic de drogues.

La campanya engegada per les seves antigues companyes sembla que comença a donar fruits i diversos polítics s'han fet ressò de la seva situació.

Un d'ells és Carles Puigdemont, eurodiputat i expresident de la Generalitat.

 

 

També el diputat d'EH Bildu al Congrés Jon Iñarritu.

 

 

En la seva intervenció al "Tot es mou", tant Santiago com Rosario Reyes van explicar que havien pogut parlar amb ella recentment i que "no està bé".

L'advocada, a més, va afegir que "si no la traiem aviat d'allà, podem tenir algun problema".

ARXIVAT A:
Drets humans
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut