Barcelona

Caldera diu que hi ha consens sobre la "necessitat" d'endarrerir l'edat de jubilació

El negociador del PSOE amb la resta de grups per a la reforma de les pensions, Jesús Caldera, es mostra optimista sobre la possibilitat d'aconseguir un acord en els tres pròxims dies, abans que s'esgoti el termini fixat. Caldera ha dit que existeix ja una "àmplia geografia de consens" al voltant de la reforma de les pensions i que ja tothom entén la "necessitat" d'allargar la vida laboral. De fet, per a l'exministre de Treball, l'últim escull per a l'acord és si l'endarreriment fins als 67 ha de ser voluntari o no. Tot plegat, abans que el ple del Congrés voti aquesta tarda les recomanacions del Pacte de Toledo.

Actualitzat
Jesús Caldera, exministre de Treball i actual negociador socialista per a la reforma de les pensions, ha defensat que cotitzar més anys és l'única manera de mantenir el sistema. En declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", Caldera s'ha mostrat optimista sobre la possibilitat d'aconseguir un acord global en el marc del Pacte de Toledo sobre la reforma de les pensions i ha indicat que a hores d'ara hi ha "consens" que cal perllongar la vida laboral. Caldera diu que segons els càlculs del govern espanyol cal que de mitjana els anys de cotització augmentin dos anys i ha negat que les pensions baixin en termes reals.

Caldera ha dit que abans de la reunió d'aquesta tarda, ja existeix una "àmplia geografia de consens" al voltant de temes com la necessitat de perllongar la vida laboral, incrementar el període per al càlcul de les pensions per sobre dels 15 anys, fins als 20, modificar els coeficients actuals, que ara primer més els primers anys de treball que els últims, reduir les prejubilacions i modificar algunes pensions de viudetat per a aquells casos de molta necessitat.

De fet, el negociador socialista ha assenyalat que hi ha només una diferència que separa els socialistes de l'acord, i és l'obligatorietat o voluntarietat de la jubilació als 67 anys. Caldera ha insistit que en els últims dos anys s'ha provat ja d'incentivar endarrerir l'edat de jubilació, però que això s'ha demostrat insuficient.


Anar al contingut