Boris Johnson sortint de casa seva a Londres, fa uns mesos (Reuters/Peter Nicholls)
Boris Johnson sortint de casa seva a Londres, fa uns mesos (Reuters/Peter Nicholls)

Boris Johnson dimiteix com a diputat per la investigació del partygate

L'exprimer ministre britànic ha renunciat a l'escó poc abans de fer-se públiques les conclusions de la comissió del Parlament que investigava si va mentir

L'exprimer ministre del Regne Unit, el conservador Boris Johnson, ha anunciat que deixa l'escó al Parlament britànic, enmig d'una investigació per saber si va mentir a la cambra sobre el Partygate, les festes a Downing Street durant el confinament per la pandèmia, sense respectar les regles que el seu govern imposava.

La possibilitat que la comissió parlamentària que l'investiga el pugui expulsar a curt termini ha precipitat la renúncia. 

En un comunicat, Boris Johnson afirma que la comissió ja ha decidit condemnar-lo assegurant que va mentir i sense donar-li cap possibilitat formal de refutar-ho. Diu que és una decisió trista i que es vol defensar de les acusacions, que, segons ell, no tenen fonament: "No vaig mentir i crec que la comissió ho sap. Però ha optat deliberadament per ignorar la veritat, perquè des del principi el seu propòsit no ha estat descobrir la veritat", ha recalcat.

L'exprimer ministre sortint del Parlament en una imatge d'arxiu (Reuters/Peter Nicholls)

Contra laboristes i conservadors

"Sobretot estic desconcertat i horroritzat pel fet de poder ser expulsat, antidemocràticament, per un comitè presidit i dirigit per Harriet Harman (laborista), amb un biaix tan atroç", assegura l'exprimer ministre britànic, de 58 anys.

La número dos de l'oposició laborista al Regne Unit, Angela Rayner, l'ha acusat de "covard" per haver dimitit abans que es publiquin les conclusions de la comissió que l'investiga. "Es podria haver defensat, podria haver apel·lat als seus electors i lluitat contra la suspensió, i ha decidit que no ho farà perquè sap ho ha fet malament", ha dit en una entrevista a la BBC.

A la comissió també hi ha diputats conservadors i, tot i que Johnson no s'hi refereix explícitament, s'ha interpretat que les crítiques també van adreçades a una part important del seu partit. El primer ministre, Rishi Sunak, no s'ha pronunciat sobre la renúncia ni tampoc ho han fet figures de pes del Partit Conservador.

Boris Johnson ha parlat de "farsa de justícia":

"Estic sent expulsat del Parlament per un petit grapat de persones que no tenen proves per donar suport a les seves afirmacions, sense el consentiment ni tan sols dels membres del Partit Conservador i molt menys de l'electorat en general."

22 anys com a diputat "de moment"

La sortida de Boris Johnson del Parlament britànic subratlla les profundes divisions dins del partit conservador un any abans de les eleccions generals i molts comentaristes dubten que la retirada política sigui definitiva.

Johnson va renunciar com a primer ministre el juliol de l'any passat, forçat pel seu partit i els ministres del seu govern, però era diputat del Partit Conservador des del 2001.

La dimissió forçarà l'elecció d'un nou diputat en la seva circumscripció.

Tot i això, al comunicat també matisa que deixarà el Parlament "de moment".

 

ARXIVAT A:
Boris JohnsonRegne Unit
Anar al contingut