El ministre d'Economia, Rishi Sunak, ha estat el candidat escollit (Reuters/Phil Noble)

Rishi Sunak serà el nou primer ministre del Regne Unit

L'altra aspirant, Penny Mordaunt, s'ha retirat i dona suport a l'exministre d'Economia

RedaccióActualitzat

Rishi Sunak es convertirà en el pròxim primer ministre del Regne Unit. L'exministre d'Economia britànic compta amb els suports de més de la meitat dels diputats del Partit Conservador, molt per sobre dels 100 diputats necessaris per accedir a les primàries de la formació.

Sunak ha comparegut aquesta tarda, en el primer discurs públic com a líder conservador. Ha començat amb un reconeixement a Liz Truss, de qui ha dit que les circumstàncies "difícils, a l'estranger i a casa", li han complicat el lideratge.

El proper primer ministre ha dit que se sentia "honrat" de comptar amb el suport dels diputats tories i d'haver estat elegit com a líder:

"Servir el partit que estimo és el privilegi més gran de la meva vida, i també treballar per a un país al qual dec tant."

Ha reconegut que el Regne Unit s'enfronta a reptes econòmics "profunds" i ha demanat unitat i estabilitat. 


Un candidat amb un ampli suport

Segons les cadenes britàniques, almenys 180 diputats del total de 357 han declarat el seu suport a Sunak, mentre que l'altra aspirant, Penny Mordaunt, líder dels conservadors a la Cambra dels Comuns, només sumaria 25 avals.

Mordaunt ha anunciat que es retira i que donarà el seu suport a Sunak. D'aquesta manera no caldrà obrir el període de votacions telemàtiques dels militants del Partit Conservador per escollir entre els dos candidats finalistes ni esperar a divendres per saber els resultats.

Sunak, de 42 anys, serà el primer ministre més joves des de fa gairebé dos segles. És d'origen indi i de família molt adinerrada.

Ja es va quedar a les portes de convertir-se en primer ministre a principis de setembre, quan va ser derrotat precisament per la ja 'expremier' Liz Truss en la darrera votació dels membres del partit conservador.

Llavors, Sunak va comptar amb un 42% dels vots, mentre que Truss va agrupar el 58% restant. Ara podrà ocupar el càrrec de primer ministre fins al 2024, any en què està previst que se celebrin noves eleccions al Regne Unit, si no se'n convoquen d'anticipades.

A diferència de Truss, Sunak va ser un dels membres de l'executiu de Johnson que es va mostrar més crític amb les actuacions del primer ministre durant l'escàndol del 'Partygate'. 


Johnson s'ha retirat aquest diumenge

El camí per a Sunak es va aplanar gairebé del tot aquest diumenge al vespre, quan l'únic rival que li podia fer ombra, Boris Johnson, va renunciar a continuar.

I ho va fer malgrat assegurar que tenia el suport de més de 100 diputats tories, el mínim estipulat en les primàries.

Johnson va anunciar la renúncia amb un comunicat en què afirmava que es retirava per no dividir més el partit, i que continuar en la cursa no hauria estat "el pas correcte".


Unes primàries molt curtes decidides en temps rècord

Les primàries per substituir Truss es van definir divendres, l'endemà de la seva renúncia al càrrec, adaptant el protocol que es va fer servir per escollir-la a ella.

De fixar el protocol de les primàries se'n va encarregar l'anomenat Comitè 1922, que agrupa els diputats conservadors que no tenen càrrecs ministerials, i que va decidir escurçar el procés a una setmana.

També va decidir exigir als candidats l'aval de 100 dels 357 diputats conservadors del Parlament, per evitar que n'hi hagués més de 3.
 

Només tres candidats: Sunak, Mordaunt i Johnson

Això va reduir molt les possibilitats, i des del primer moment Sunak es va situar com el candidat amb més possibilitats, fins que es va saber que Johnson tenia intenció de presentar-se.

Sunak Suplement Carlin
Boris Johnson i Rishi Sunak junts en una imatge d'arxiu

De fet, el primer ministre fins fa dos mesos va tornar precipitadament d'unes vacances al Carib per postular-se amb l'objectiu que hi hagués una sola candidatura: la seva.

Per aconseguir-ho va sondejar Penny Mordaunt perquè li donés suport, i també Sunak, amb qui es va reunir aquest diumenge a la tarda durant tres hores.

L'aspirant Penny Mordaunt no ha aplegat els avals que necessitava (Reuters/Henry Nicholls)

Va ser després d'aquesta reunió que Boris Johnson va anunciar la seva renúncia a continuar la cursa, cosa que gairebé va sentenciar el procés.

ARXIVAT A:
Boris JohnsonRegne UnitLiz TrussRishi Sunak
Anar al contingut