Boris Johnson ha participat aquest cap de setmana en les celebracions del jubileu d'Elisabet II
El primer ministre britànic, Boris Johnson, en una imatge d'arxiu (Reuters)
Regne Unit

Boris Johnson, contra les cordes per l'allau de renúncies al govern

Ministres, viceministres i altres alts càrrecs busquen que el primer ministre es vegi abocat a dimitir

RedaccióActualitzat

Les coses continuen empitjorant per moments per al primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson: aquest dimecres ha rebut desenes de cartes de dimissió de membres del seu govern, com la del ministre per Gal·les, Simon Hart.

Aquest dijous a primera hora s'hi ha afegit el ministre per a Irlanda del Nord, Brandon Lewis, fent-ho públic a través de Twitter i penjant la carta:

"Un govern decent i responsable depèn de l'honestedat, la integritat i el respecte mutu; lamento profundament haver de deixar el govern perquè ja no crec que aquests valors es mantinguin."

Dimecres al vespre ha rebut una delegació dels seus ministres i alguns, també dels més pròxims, l'han intentat convèncer de plegar davant d'aquesta situació insostenible, però ell els ha replicat que pensa quedar-se per fer front "als problemes extremadament importants" que té el país.

Johnson ha decidit destituir el ministre d'Habitatge, Michael Gove, un dels més importants de gabinet i fins ara gran aliat seu, encara que, segons els mitjans britànics, també li ha demanat la dimissió.


Primera aspirant a substituir-lo

Mentrestant, la fiscal general per a Anglaterra i Gal·les, Suella Braverman, ha aprofitat una entrevista al canal de televisió ITV aquest dimecres al vespre per postular-se per substituir Johnson.

Braverman ha qualificat d'"insostenible" la situació del primer ministre i, igual que bona part dels membres del govern, li ha reclamat que plegui:

"Crec que ha arribat el moment que el primer ministre deixi el càrrec. Si s'obre un procés per buscar un nou lideratge, posaré el meu nom al ring."

La fiscal general d'Anglaterra i Gal·les, Suella Braverman, el 7 de juny arribant al número 10 de Downing Street, a Londres (Reuters)

Dimissions en cadena

Durant el dimecres també han renunciat al càrrec els viceministres Kemi Badenoch, Neil O'Brien, Alex Burghart, Lee Rowley, Julia Lopez i Mims Davies.

S'afegeixen a les dues dimissions que va haver-hi aquest dimarts de dos dels ministres més destacats: el d'Economia, Rishi Sunak, i el de Sanitat, Sajid Javid.

Altres càrrecs destacats han plegat aquest dimecres: Will Quince, secretari d'estat per a la Infància i la Família; Laura Trott, adjunta al secretari d'estat de Transports, i Robin Walker, alt càrrec del Ministeri d'Educació.

Segons els mitjans britànics serien almenys una quarantena els legisladors britànics que han abandonat el govern en menys de 24 hores.


Les dimissions, per forçar-lo a plegar

Quatre són diputats que fan de secretaris al Parlament de ministres del govern: Aqib Bhatti, Jonathan Gullis, Nicola Richards i Virginia Crosbie, mentre que també han dimitit el vicepresident del partit tory Bim Afolami i l'advocat general per Anglaterra i Gal·les, Alex Chalk.

Si s'hi afegeixen més dimissions, el futur de Boris Johnson com a primer ministre pot estar compromès del tot, i pot abocar-lo a ell mateix a haver de dimitir.

De fet, la renúncia de càrrecs ministerials és un mecanisme relativament habitual a la política del Regne Unit per intentar forçar la dimissió del primer ministre. La BBC assenyala com, tot i això, la llista de baixes no havia crescut mai tan ràpid i que, a més, arriben des de tots els sectors del partit, també els més fidels al primer ministre.


"Gràcies per reunir-te amb mi ahir al vespre"

La carta de dimissió de Will Quince evidencia els esforços desesperats que està fent Johnson per evitar que hi hagi més dimissions al seu govern:

"Gràcies per reunir-te amb mi ahir al vespre i per les teves disculpes sinceres pel que fa als informes que vaig rebre del número 10 abans de la roda de premsa de dilluns, que ara sabem que són inexactes."

 

Per la seva banda, Laura Trott ha dit que "la confiança és i ha de ser el més important en la política, però lamentablement en els últims mesos això s'ha perdut".


"Una preocupació constant sobre el lideratge"

Poc després de Quince i Trott, també ha presentat la carta de dimissió Robin Walker, alt càrrec del ministeri d'Educació encarregat de la qualitat educativa.

En la carta, Walker ha lamentat que Sunak i Javid, "dos dels talents més brillants" del govern, hagin plegat, i ha dit que el partit té un problema de "lideratge":

"Lamentablement, els últims esdeveniments m'han deixat clar que el nostre gran partit, pel qual he fet campanya durant tota la meva vida adulta, s'ha distret de les seves missions bàsiques per una preocupació constant sobre la qüestió del lideratge."

Johnson va superar l'escàndol de les festes al seu domicili oficial de Downing Street saltant-se les normes per controlar la pandèmia de la covid, quan va aconseguir superar una moció de confiança del seu partit, però podria no superar aquest.

L'ha motivat com ha afrontat la conducta considerada inadequada d'un diputat del seu partit, Chris Pincher, que hauria intentat abusar sexualment de dos companys en una nit de festa.

Johnson va mantenir la confiança en Pincher perquè continués com a diputat, però aquest ha acabat renunciant-hi perquè l'escàndol s'ha fet massa gros.

Cartell en contra de Boris Johnson, a l'exterior del Parlament britànic
Cartell en contra de Boris Johnson, a l'exterior del Parlament britànic, durant la moció de confiança (EFE/Andy Rain)
ARXIVAT A:
Boris JohnsonRegne Unit
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut