Abuja

Boko Haram ha segrestat 2.000 dones i nenes a Nigèria en un any

Ho denuncia Amnistia Internacional, coincidint amb el primer aniversari del segrest de prop de 300 alumnes d'una escola de Chibok, al nord-est del país

RedaccióActualitzat

El grup islamista Boko Haram ha segrestat almenys 2.000 dones i nenes a Nigèria des de principis del 2014, per sotmetre-les a esclavatge sexual o entrenar-les per combatre. Són dades que ha divulgat aquest dimarts Amnistia Internacional, coincidint amb el primer aniversari del segrest de 276 alumnes d'una escola a Chibok, una petita població del nord-est del país.

Aquell segrest d'ara fa un any va suscitar una onada d'indignació al món, però Amnistia recorda que està lluny de ser l'únic crim d'aquest tipus comès per Boko Haram, coneguts com els "talibans negres" i pròxims a Estat Islàmic. A part dels centenars de segrestos que denuncia, també calcula que el grup islamista ha matat més de 5.500 civils entre el 2014 i el que ha transcorregut d'any.

Boko Haram ha obligat 800.000 nens a fugir de casa seva, segons Unicef

Un nou informe del Fons de l'ONU per a la Infància (Unicef) assegura que prop de 800.000 nens s'han vist obligats a fugir de les seves llars a causa del conflicte al nord-est de Nigèria entre Boko Haram, les forces militars i els grups d'autodefensa civil. Segons l'informe, en poc més d'un any s'ha duplicat el nombre de menors que han hagut de fugir.

Unicef denuncia també que "desenes de nens i nenes han desaparegut a Nigèria segrestats, reclutats pels grups armats, atacats, utilitzats com a arma de guerra o obligats a fugir de la violència". En aquest sentit, reclama: "Aquests nens tenen dret que se'ls torni la seva infància",

Per la seva part, el president electe nigerià, Muhamad Buhari, ha promès fer tots els esforços necessaris per alliberar les nenes de Chibok. Aquests dies han augmentat les mobilitzacions, principalment a Abuja, la capital nigeriana, on hi ha hagut manifestacions reclamant que s'intensifiqui la pressió i que el govern converteixi el rescat de les estudiants segrestades en una prioritat. La cadena britànica BBC recull el testimoni d'una dona que assegura haver vist fa tres setmanes amb vida més de 50 de les estudiants a Gwoza, una altra localitat també del nord-est del país.

Els menors són usats com a combatents i les nenes són sotmeses a matrimonis forçats i víctimes de violacions.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut