Nigèria

Es compleix un any del segrest de més de 200 estudiants per Boko Haram

La milícia islamista nigeriana diu que les ha convertit a l'islam i les ha forçat a casar-se

RedaccióActualitzat

La nit del 14 al 15 d'abril del 2014, un grup de persones irrompien a l'institut públic de Chibok, a Nigèria, i demanaven a les noies sortir de l'edifici. Deien que un grup d'insurgents planejava un atac imminent i que ells les salvarien. Les van pujar en vehicles i se les van endur. Segrestades.

Es diu que en total van agafar 329 noies de 16 a 18 anys internades al centre que preparaven els exàmens finals abans d'anar a la universitat. D'aquestes, 52 van aconseguir escapar, i de les 276 restants, no se'n sap res. Altres xifres concreten que són 219 les noies segrestades.

Una milícia islamista va reivindicar l'acció. Boko Haram, es diu, que literalment significa "educació occidental prohibida". Amb aquest principi van justificar un assalt que forma part d'una ambició política més gran: instaurar un califat.

La comunitat internacional va bolcar-se a frustrar la victòria dels islamistes radicals, però ni els avions enviats per Barack Obama ni els efectius posats per mig món van servir per trobar les noies. La campanya viral promoguda per la mateixa Michelle Obama ha conscienciat tuitaires d'arreu, però no ha tocat gens ni mica la fibra dels milicians, si és això el que es buscava amb els ja famosos cartells que clamaven el retorn de les noies.

 

 

Boko Haram va anunciar que havien convertit les noies, majoritàriament cristianes, a la confessió islàmica. I que, a més, algunes les havien venut com a "botí de guerra" i les havien forçat a casar-se.

365 dies després d'aquell 14 d'abril a tres quarts de dotze de la nit no se sap si les noies estan casades, s'han convertit a l'islam o si les han assassinat. I els governs de mig món tenen prou feina amb uns altres radicals com són Estat Islàmic. Aquesta organització comparteix les intencions de Boko Haram i, de fet, ha absorbit els nigerians en una aliança per la jihad. Una aliança amenaçadora que treu el nas a Occident i fa augmentar la preocupació.

Mentrestant, ni la comunitat internacional ni el nou govern sortit de les eleccions del mes passat semblen prou esperançats a trobar les 276 noies segrestades.

A vegades, fins i tot, semblen haver caigut en l'oblit. Però no és cert, es mantenen vives en el record i el compromís de noms tant venerats arreu del món com el del premi Nobel de la Pau 2014, Malala Yousafzai.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut