Professionals sanitaris a l'UCI de l'Hospital del Mar (ACN / Laura Fíguls)

A les UCI moren tres vegades menys pacients de Covid que a la primera onada

Al principi de la pandèmia morien el 15% dels pacients de Covid, i ara són el 5%

Mònica Bertran i Brancós / Oriol Esteve GraciaActualitzat

Els pacients de Covid ingressats a les unitats de cures intensives continuen augmentant, malgrat que indicadors com la taxa de rebrot i la velocitat de contagi han començat a baixar lleugerament.

Això passa perquè les UCI són el reflex dels casos greus detectats fa unes setmanes i, per tant, sempre triguen més a notar la baixada de contagis.

Ara mateix, a Catalunya, més de la meitat dels llits de crítics els ocupen malalts de Covid. Concretament, ocupen el 57% dels més de 1.000 llits d'UCI operatius.

 

Habitació de l'UCI de l'Hospital del Mar (ACN / Laura Fíguls)


La bona notícia és que la mortalitat dels pacients de Covid més greus ha baixat molt: moren tres vegades menys malalts de Covid ingressats en UCI que al principi de la pandèmia.

I és que si durant la primera onada morien aproximadament el 15% dels pacients de Covid ingressats en UCI, ara són el 5%.

Això és així perquè els professionals tenen més coneixements sobre la malaltia. La segona onada, asseguren, els agafa cansats, però molt més preparats.

Luisa Sorli, metgessa de malalties infeccioses de l'Hospital del Mar, explica que "la cura de la Covid no la tenim", però que han après que "el que tenim, utilitzat en el moment adequat, ens ajuda a tirar els malats endavant".

 

Luisa Sorli, metgessa de Malalties Infeccioses de l'Hospital del Mar (TV3)


"Alguna cosa estem fent diferent i estem fent millor", conclou, i afegeix que també estan més ben preparats des del punt de vista del material disponible per atendre els malalts:

"Ara no ens faran falta respiradors, no haurem de córrer per comprar material, perquè això ja es va fer; a nivell de fàrmacs tenim més coses".


"Potser el limitant", admet, "és la manca de personal".

 

Eva Llimona, infermera de planta Covid a l'Hospital del Mar (TV3)


En aquest mateix sentit, Eva Llimona, auxiliar d'infermeria en una planta Covid de l'Hospital del Mar, explica que "estan intentant aconseguir personal d'on sigui" i reconeix el cansament dels professionals sanitaris:

"Cansats, esclar, perquè vivim en un continu bucle, tot és el mateix, no ens hem tret la Covid de sobre".


"Les forces són limitades", diu Sorli, i és per això que continuen reclamant la col·laboració de tothom: "Necessitem que a fora hi hagi molta responsabilitat", adverteix.

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut