Washington

Obama surt reelegit amb una clara victòria davant Romney després d'imposar-se a tots els estats clau

Barack Obama tornarà a ser president dels Estats Units. El candidat demòcrata ha sortit reelegit en una nit de frec a frec amb el republicà Mitt Romney. Ohio i els estats de l'oest han acabat de decantar la balança. Obama ha guanyat a tots els estats clau.

RedaccióActualitzat
Barack Obama tornarà a ser president dels Estats Units. El candidat demòcrata ha sortit reelegit després de la seva victòria per davant de Mitt Romney. Ohio i els estats de l'oest han acabat de decantar la balança en una nit de frec a frec.

Obama ha aconseguit el suport de 303 vots electorals, 33 per sobre del llistó que marca la reelecció. Mitt Romney suma 206 vots electorals. En tots els casos, s'han complert les previsions, però els demòcrates han aconseguit imposar-se en estats on no hi havia favorit com Ohio, Colorado, Nevada, Nou Hampshire, Pennsilvània, Wisconsin i Michigan.

Ohio ha decantat la balança i Oregon ha reblat el clau. A un quart de sis del matí, l'estat pel qual tant havia lluitat Obama, Ohio, ha donat els seus 18 vots electorals als demòcrates. Poc després, Oregon ha certificat la reelecció superant el llindar dels 270 vots electorals.

303 a 206

Els demòcrates s'han apuntat l'estat més important demogràficament i en vots electorals: Califòrnia. A més, sumen Connecticut, Colorado, Delaware, Hawaii, Illinois, Iowa, Maine, Maryland, Massachusetts, Michingan, Minnesota, Nou Hampshire, Nevada, Nou Mèxic, Nova Jersey, Nova York, Ohio, Oregon, Pennsilvània, Rhode Island, Vermont, Virgínia, Washington, Wisconsin i al districte de Colúmbia. Obama ha guanyat, doncs, a l'estat de Romney, Michigan, i al del seu segon, Paul Ryan, de Wisconsin.

Els republicans han guanyat a Alabama, Alaska, Arizona, Arkansas, Carolina del Nord i del Sud, les dues Dakotes, Geòrgia, Idaho, Indiana, Kentucky, Kansas, Louisiana, Mississipí, Missouri, Montana, Nebraska, Oklahoma, Tennessee, Texas, Utah, Virgínia de l'Oest i Wyoming.

El dubte ara és a Florida, un dels estats amb un bon sac de vots, però que en les enquestes no han donat avantatge clar a cap dels dos candidats. Florida (29 vots) està en un frec a frec constant amb diferències mínimes a favor de Barack Obama.

Sense canvis al Senat i a la Cambra de Representants

En aquestes eleccions també s'han renovat desenes d'escons al Senat i la Cambra de Representants. Tal com s'esperava, els republicans mantenen el control de la Cambra de Representants i els demòcrates fan el mateix amb el Senat.

Obama, doncs, tindrà una part del legislatiu en contra com fins ara. Una situació que li ha complicat molt la darrera legislatura i que anticipa problema a aquest 2013, moment en què s'ha d'aplicar un paquet obligat d'ajustos econòmics, l'anomenat precipici fiscal.

Empat de vots

Més de 200 milions d'electors estaven cridat a les urnes i més d'un 30% han votat anticipadament. Un dels electors d'aquest terç que ha exercit el seu dret de forma anticipada és l'actual president, Barack Obama, que va votar el passat 25 d'octubre. En canvi, l'aspirant republicà Mitt Romney ha votat a primera hora a Belmont, a l'estat de Massachusetts, del qual va ser governador. Ho ha fet en companyia de la seva dona, Ann.

Finalment, uns 116 milions de nord-americans han anat a votar. Els vots se'ls han repartit gairebé a parts iguals entre Romney i Obama, però amb una lleuger avantatge per als demòcrates. Una victòria en vot popular del perdedor de les eleccions en vot electoral és un cas poc habitual, només ha passat quatre cops a la història, l'últim l'any 2000 amb George Bush i Al Gore.

Aquest any, el registre de votants ha estat clau. Molts estats, la majoria amb governadors republicans, han imposat noves condicions legals per poder votar, des d'un identificatiu amb foto fins a un certificat del padró que val 25 dòlars. Els demòcrates asseguren que és una maniobra que perjudica el seu electorat.

A Florida s'han viscut moments de tensió quan un bon nombre d'electors s'han trobat que no podien votar perquè, oficialment, el termini s'acabava dissabte. Finalment, davant de les protestes dels votants, s'han tornat a obrir les urnes. El Partit Demòcrata de Florida ha presentat una denúncia per l'organització del dispositiu de votació anticipada en aquest estat.

Obama juga a bàsquet, Romney intenta captar els últims vots


Obama ha passat la jornada electoral jugant a bàsquet, una rutina que li ha portat sort en altres ocasions. Envoltat d'amics, membres del seu equip de campanya i fins i tot de l'exjugador dels Chicago Bulls Scottie Pippen, Obama ha mantingut la tradició. L'aspirant a la reelecció no només s'ha dedicat a relaxar-se: ha concedit diverses entrevistes a televisions d'estats indecisos.

Per la seva banda, Romney ha intentat captar els últims vots. Després de votar als afores de Belmont, el candidat republicà s'ha traslladat a Ohio i Pennsilvània per continuar la seva campanya. "No em puc imaginar guanyar o perdre les eleccions per pocs centenars de vots i haver passat el dia assegut", ha declarat Romney en una entrevista amb una emissora local de Richmond, la capital de Virgínia. El candidat republicà també s'ha referit a Obama, de qui ha dit que és un bon home, i n'ha destacat la sòlida campanya.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut