Madrid

El Tribunal Suprem decideix il·legalitzar el Partit Comunista de les Terres Basques

El Tribunal Suprem també ha il·legalitzat el Partit Comunista de les Terres Basques (EHAK) en entendre que està instrumentalitzat per la banda terrorista ETA i és successor de la també il·legalitzada Batasuna. La decisió arriba dos dies després d'il·legalitzar Acció Nacionalista Basca per les mateixes raons. La sala número 61 del Suprem ha estat 24 hores deliberant. La resposta de l'esquerra abeertzale no s'ha fet esperar. Un centenar de dirigents i càrrecs d'ANB i d'EHAK han fet una crida perquè la societat basca surti al carrer "per aixecar un mur enorme contra la repressió".

Actualitzat

La llei de partits estableix que després de la notificació de la sentència en què s'acorda la dissolució d'una formació, el partit polític en qüestió ha d'aturar les seves activitats i es començarà la liquidació del seu patrimoni, que anirà a Tresor per a activitats d'interès social o humanitari.

El Partit Comunista de les Terres Basques va ser inscrit al registre de Partits Polítics del Ministeri de l'Interior el 27 de setembre del 2002, un mes després que el Congrés va demanar la il·legalització d'HB-EH-Batasuna.

La fiscalia i l'advocacia de l'Estat van presentar les seves peticions d'il·legalitzar EHAK els passats 29 i 30 de gener, respectivament, per considerar que aquest partit ha estat "instrumentalitzat" políticament i econòmicament per Batasuna.

L'única representació institucional del Partit Comunista de les Terres Basques són els nou diputats obtinguts en les eleccions autonòmiques del País Basc celebrades el 2005.

La il·legalització d'EHAK és la tercera d'un partit polític ordenada pel Tribunal Suprem des que el 29 de juny del 2002 va entrar en vigor la llei de partits polítics. La segona va ser només fa dos dies, quan es va decidir il·legalitzar Acció Nacionalista Basca. La primera vegada que l'alt tribunal va fer servir la llei de partits, que van negociar el PP i el PSOE per impedir la participació d'ETA a les institucions, va ser el 17 d'abril del 2003 amb la il·legalització d'Herri Batasuna, Euskal Herritarrok i Batasuna.

L'esquerra abertze es mobilitza 

Només unes hores abans que el Tribunal Suprem hagi il·legalitzat el Partit Comunista de les Terres Basques, l'esquerra "abertzale" ha fet una crida perquè la societat surti al carrer en resposta a les decisions judicials dels últims dies. Un centenar de càrrecs d'Acció Nacionalista Basca, formació il·legalitzada dimarts, i del mateix Partit Comunista de les Terres Basques han denunciat davant l'Ajuntament d'Usurbil l'estat d'excepció que diuen que es viu a Euskadi.

Anar al contingut