Bilbao

Desactiven una bomba adossada d'ETA al cotxe d'un policia a Bilbao

La policia espanyola ha detectat i desactivat una bomba adossada al cotxe particular d'un agent del cos. Segons fonts de la lluita antiterrorista, el policia, resident al barri de Zorroza, a Bilbao, ha recorregut una desena de quilòmetres amb la bomba enganxada als baixos del cotxe, fins que ha arribat a la prefectura de Basauri, on han localitzat l'artefacte. Els artificiers dels Tedax han desactivat la bomba poc després de les set del vespre. Aquest intent frustrat d'atemptat ha coincidit amb la il·legalització d'Acció Nacionalista Basca per part del Tribunal Suprem. El govern basc ha expressat en un comunicat la repugnància per l'acció, que ha atribuït a ETA.

Actualitzat

Fonts de la lluita antiterrorista han explicat que l'artefacte seria de baixa potència i contindria aproximadament un quilo d'explosius. S'investiga la composició de la bomba, que d'acord amb les mateixes fonts podria ser cloratita. L'artefacte no hauria esclatat per una errada en el sistema d'activació per moviment.

L'agent ha marxat de casa amb el seu cotxe particular i ha fet el trajecte fins a la prefectura, quan han revisat el vehicle en el control rutinari d'entrada al recinte. Els Tedax han desactivat l'explosiu i ara la policia investiga qui l'havia col·locada al cotxe. Una de les hipòtesis és que sigui responsabilitat del desarticulat "comando Biscaia", però cal estudiar més l'intent d'atemptat abans de treure'n cap conclusió.

La bomba adossada s'ha localitzat hores després que el Tribunal Suprem ha anunciat la il·legalització d'Acció Nacionalista Basca, la formació amb la qual l'esquerra abertzale va concórrer a les últimes eleccions municipals.  

Al matí, l'Ertzaintza ha retirat un artefacte instal·lat a la porta de la casa d'un ertzaina, que no ha arribat a cremar. Segons ha informat el Departament d'Interior basc, el domicili on han trobat l'artefacte és a Barakaldo, a Biscaia. L'artefacte estava format per una ampolla de líquid inflamable, un aerosol i un petard, però el mecanisme ha fallat, de manera que no s'ha arribat a encendre.

L'última bomba adossada que va col·locar ETA va ser l'octubre del 2007 i va ferir Gabriel Ginés, escorta del regidor socialista Juan Carlos Domingo.

Tercer intent d'atemptat similar al mateix lloc

Es dóna la circumstància que és la tercera vegada que en un agent surt viu d'un intent d'atemptat com aquest al municipi de Basuari. La primera temptativa va ser el 1989, quan la bomba es va desprendre del vehicle i va provocar ferides a un vianant. El 1991, un agent va resultar ferit lleu quan la bomba, que havia arrossegat durant 20 quilòmetres, es va activar en entrar a la caserna, sense que n'arribés a esclatar la càrrega.

Rubalcaba: "Els territoristes tenien les pitjors intencions"

El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha assegurat que les primeres dades confirmen que els terroristes "tenien les pitjors intencions" i que ETA "conserva plenament la voluntat criminal". En una roda de premsa al Congrés, Rubalcaba ha afirmat que la bomba ha estat col·locada "amb tota seguretat per ETA" i s'ha felicitat perquè "un cop més, per sort, ha fallat" en l'intent de matar.

Rubalcaba no ha volgut vincular l'atemptat frustrat amb la il·legalització d'ANV per part del Suprem perquè, segons ha dit, ETA "té una lògica perversa, assassina, que de vegades intentem entendre en termes polítics, però que té altres paràmetres".


El govern basc sent "fàstic"

En un comunicat oficial, el govern basc ha afirmat que la immensa majoria de la societat d'Euskadi "només és capaç de sentir fàstic davant l'intent d'assassinar persones". L'executiu de Juan José Ibarretxe s'ha felicitat perquè ETA "no hagi aconseguit el seu propòsit" i ha condemnat "de la manera més rotunda" aquest intent "de vulnerar el dret més bàsic i fonamental que tenim tots: la vida".

El govern basc també ha mostrat solidaritat amb l'agent víctima de l'atemptat, la seva família i companys, i ha advertit a ETA que els atemptats són "estèrils i inútils".

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut