Edimburg

El "no" a la independència guanyaria a Escòcia quan falta un any per al referèndum

Els sondejos donen una clara victòria al "no" amb prop del 60% dels vots. Prop d'una tercera part dels escocesos donen suport a la independència. I un altre terç voldria que es transferissin més competències al Parlament d'una Escòcia dins del Regne Unit.

RedaccióActualitzat
A Escòcia la consulta sobre la independència és una realitat. Falta exactament un any perquè se celebri el referèndum, pactat entre els líders britànic i escocès, que servirà per decidir si els escocesos continuen formant part del Regne Unit. De moment, a les enquestes guanya el "no" a la separació. Són 5 milions de persones les que han de votar el seu futur com a nació.

Clara victòria del "no"

Els sondejos apunten a una clara victòria dels contraris a la independència d'Escòcia amb prop del 60% dels vots. En canvi, prop d'una tercera part dels escocesos donen suport a la independència, i un altre terç voldria que es transferissin més competències al Parlament d'una Escòcia dins del Regne Unit. Això vol dir tenir poders sobre tot, excepte en defensa i afers exteriors. Aleshores, aquesta tercera part de la població serà la clau.

En campanya

Sembla que la transferència de noves competències a aquest Parlament serà un dels punts principals del debat. El 18 de setembre de l'any que ve, Escòcia decidirà si es manté dins el Regne Unit o no. Escòcia es troba en plena campanya, però per mirar d'entendre quin pot ser el resultat cal fer una mirada a com s'ha arribat a la consulta.

A hores d'ara, la moneda, la lliura, mostra la cara de la reina, però també d'altres monuments simbòlics d'Escòcia. La mateixa moneda, un disseny diferent.

I en els tornejos internacionals de futbol, els escocesos també juguen amb selecció pròpia. I és que per al Regne Unit, Escòcia és una nació que s'hi va adherir el 1707.

Segons el prestigiós sociòleg David McCrone, de la Universitat d'Edimburg, això -juntament amb la voluntat política per part de Londres i Edimburg- ha permès que, d'aquí a un any, els escocesos puguin votar en referèndum si s'independitzen o no.

"És una relació negociada. No està escrit en cap llei que Escòcia no tingui dret a fer un referèndum o a la secessió. No es pot comparar amb aquest enfocament d'estat centralitzat que sembla que té Espanya", afirma McCrone.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut