El Caire

Augmenta la tensió i la violència a Egipte en el primer aniversari de la investidura de Mursi

Nou desafiament de l'oposició laica egípcia a Mohamed Mursi. Els manifestants tornen a ocupar la plaça Tahrir en el primer any de l'arribada al poder del president. Vuit persones han mort en els enfrontaments dels últims dies. Els Estats Units recomanen als seus ciutadans que abandonin el país.

RedaccióActualitzat
La plaça Tahrir torna a bullir. L'oposició laica egípcia torna a desafiar Mohamed Mursi en el primer aniversari de l'arribada al poder del president. El punt culminant de les protestes serà aquest diumenge, però el malestar i la violència ja recorren tot el país i en els últims dies vuit persones han mort i centenars han resultat ferides en enfrontaments entre partidaris i detractors de Mursi, les quatre últimes, a Alexandria.
 
El malestar amb el govern prové, majoritàriament, dels sectors laics, que veuen com el moviment islamista del president, els Germans Musulmans, va guanyant terreny en el control de l'Estat. Els manifestants reclamen que Mursi plegui i se celebrin eleccions anticipades.

Darrere d'aquesta mobilització hi ha el grup de joves Tamarrud, que asseguren que han recollit gairebé 20 milions de firmes, d'un total de 90 milions d'egipcis, a favor de retirar la confiança a Mursi. També critiquen el govern perquè està sembrant la violència per dissuadir els ciutadans de participar en la manifestació en contra de Mursi prevista per aquest diumenge.
 
La tensió ha anat augmentant aquests últims dies a diverses ciutats del país i en els enfrontaments entre partidaris i detractors del president ja hi ha hagut morts i ferits. Entre les últimes víctimes hi ha un adolescent de 14 anys i un jove nord-americà de 21 que havia viatjat a Egipte amb una beca per estudiar àrab i que impartia classes d'anglès a nens d'entre 7 i 8 anys.
 
Davant l'increment dels enfrontaments i les protestes, i en previsió del que pugui passar diumenge, el Departament d'Estat nord-americà ha anunciat la sortida d'Egipte d'una part del personal no essencial de l'ambaixada del Caire i les seves famílies, i ha demanat als seus ciutadans que no viatgin al país.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut