La COP28 acorda per primera vegada "deixar enrere" els combustibles fòssils

El text pactat parla de transitar cap a un sistema energètic sense combustibles fòssils i accelerar l'acció en aquesta "dècada crítica"

Marta Jerez i Georgina Pujol, enviades especials a DubaiActualitzat

El que semblava impossible fa dues setmanes, quan va començar la COP28, s'ha plasmat aquest dimecres a l'acord final de la cimera. Totes les parts s'han posat d'acord que cal deixar enrere els combustibles fòssils.

Les posicions dels països han estat molt allunyades i aconseguir un text que agradés totes les parts no ha estat una missió fàcil. Al-Jaber volia que aquesta COP fos un punt d'inflexió i sembla que ho ha aconseguit, ja que el camí cap a l'eliminació dels combustibles fòssils comença aquest dimecres a Dubai.

Si a la cimera de Glasgow es va aconseguir que entrés el carbó al text, enguany ho fan també el gas i el petroli. Un acord que semblava una quimera, perquè enguany la cimera s'ha celebrat als Emirats Àrabs Units i amb una forta presència dels lobbies del petroli.

Quan passaven deu minuts de les onze del matí, a Dubai el president de la COP28, Sultan Al-Jaber, ha picat el martell que indica que totes les parts hi estan d'acord. L'acord s'ha rebut amb una ovació a la sala:

 

Una fórmula per trobar el consens

La presidència de la COP28 ha fet públic passades les set del matí d'aquest dimecres a Dubai l'esborrany que ha portat al ple. El nou text ja no parla d'abandonar sinó "d'allunyar-se" dels combustibles fòssils d'una manera justa i ordenada accelerant l'acció en aquesta dècada crítica per assolir les zero emissions el 2050, d'acord amb el que demana la ciència.

Aquesta és la nova fórmula que han trobat els negociadors per desbloquejar les posicions més reticents a l'eliminació dels combustibles fòssils i sortir de l'atzucac utilitzant el llenguatge per acontentar totes les parts i sense imposar-ne l'obligatorietat.

Malgrat que no és tan ambiciós com volien alguns països, és el primer cop que un text d'una cimera del clima s'atreveix a dir que hem d'acabar amb el petroli, el gas i el carbó.

Aquest text no recull el concepte de l'eliminació total dels combustibles fòssils, el famós "phase out", al qual s'oposaven en bloc els països productors de petroli.

La fórmula a la qual s'ha arribat per aconseguir que ells també donin el si és instar a la reducció d'emissions en les proporcions i els temps de què parlen els científics per arribar a la neutralitat l'any 2050 i fer-ho transitant cap a una economia sense combustibles fòssils.

El document també proposa un impuls a les energies renovables:

"Triplicar la capacitat d'energia renovable a escala mundial, accelerar els esforços per reduir progressivament l'ús d'energia basada en carbó sense sistemes de mitigació, accelerar i reduir substancialment les emissions de gasos d'efecte hivernacle diferents del CO2, en particular les de metà per al 2030, o eliminar gradualment i com més aviat millor els subsidis' ineficients' als combustibles fòssils que no aborden la pobresa energètica ni les transicions justes."

Aquest és el document:

L'acord de la COP28 by Moderador Noticies Web on Scribd


La UE parla d'acord "històric"

La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha destacat que en aquest esborrany hi ha dos missatges importants pel que fa al capítol de l'energia. El primer és que "tothom ha de fer la seva part i ha fixat els camins per assolir que la resposta sigui compatible amb la seguretat climàtica amb l'1,5 graus".

Ribera explica que el text indica que "hem de deixar enrere els combustibles fòssils", i creu que hi ha moltes referències molt rellevants sobre com fer-ho, i s'estan posant les bases d'una nova etapa.

El comissari europeu d'Acció Climàtica, Wopke Hoekstra, ha qualificat el pacte de "decisió històrica".


Greenpeace hi veu millores

Pedro Zorrilla, portaveu de Greenpeace, considera que aquest text encara no és la decisió que el món necessita i mereix, però hi ha millores respecte a l'anterior i sí que hi ha una crida a la transició per abandonar els combustibles fòssils i això és positiu.

Alerta, però, que també hi ha unes crides a falses solucions i distraccions perilloses que no ajudaran a aquesta transició energètica sostenible per allunyar-nos del canvi climàtic.
 

Objectiu: Aturar l'escalfament del planeta

Vuit anys i un dia després de l'acord de París, el món adopta una altra decisió històrica, l'abandó progressiu del gas, el petroli i el carbó i reafirma el compromís de no sobrepassar el grau i mig d'escalfament necessari per aturar l'escalfament del planeta.

El Panell Intergovernamental de Canvi Climàtic (IPCC) de l'ONU indica que superar el llindar dels 1,5 °C pot provocar impactes del canvi climàtic molt més greus, com ara sequeres, onades de calor i pluges més freqüents i més greus.

I l'Acord de París inclou l'objectiu que l'augment de la temperatura mitjana global no superi els 2ºC respecte dels nivells preindustrials, així com el compromís de tots els països de fer esforços addicionals per aconseguir que aquest increment de la temperatura no superi els 1,5ºC.

Ámb l'acord d'aquest dimecres, es tanca el primer cicle que va començar l'any 2015, que va marcar el camí per aturar la crisi climàtica. I es marquen els objectius pels propers anys.

 

ARXIVAT A:
Crisi climàticaMeteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut