Ábalos assegut al seu escó al Congrés dels Diputats
Ábalos és ara diputat del PSOE (Europa Press)

Ábalos es resisteix a plegar de diputat malgrat l'ultimàtum de 24 hores del PSOE

L'exministre de Transports ha dimitit com a president de la comissió d'interior del Congrés, però de moment conserva l'acta de diputat

RedaccióActualitzat

El PSOE demana a José Luís Ábalos que entregui l'acta de diputat en les pròximes 24 hores arran del cas Koldo, en què s'investiga la suposada corrupció pel cobrament de comissions en contractes públics per a la compra de mascaretes en plena pandèmia amb qui va ser la mà dreta del llavors ministre de Foment en el focus.

Així ho ha decidit per unanimitat la direcció del partit, reunida aquest dilluns sense Pedro Sánchez, que és a Barcelona en la primera jornada del Mobile.

La cúpula del partit considera que sí que hi ha una responsabilitat política per part d'Ábalos, tot i que "no està investigat, ni assenyalat, ni imputat, ni el seu nom figura en la investigació".

A més, segons ha anunciat la portaveu del PSOE, Esther Peña, "de manera immediata el Partit Socialista registrarà al Congrés dels Diputats una comissió d'investigació per analitzar la compra de material sanitari des de les administracions públiques durant l'època de la pandèmia del coronavirus."

Fins ara, Ábalos s'ha resistit a entregar l'acta, malgrat que la pressió sobre ell ha anat en augment. Aquest dilluns, l'exministre de Transports ha dimitit com a president de la comissió d'interior del Congrés, però manté encara l'acta de diputat.

Aquest dissabte, en una entrevista a El País, Ábalos afirmava que està sempre a la disposició del partit i que prendria la decisió sobre la seva dimissió juntament amb l'organització socialista, tot i subratllar que la seva acusació és "política i mediàtica, i no judicial".


Puente encarrega una auditoria a Ports de l'Estat i Adif

Mentrestant Óscar Puente, successor d'Ábalos al capdavant del Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible, ha encarregat una auditoria a Ports de l'Estat i a Adif.

Són les empreses públiques que el 2020 van adjudicar la compra de mascaretes, per 20 milions i 12,5 milions respectivament, a l'empresa relacionada amb l'assessor d'Ábalos Koldo García.

Aquesta empresa, Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas, relacionada amb Víctor de Aldama, amic de García, hauria desviat part dels diners cobrats a tots dos com a comissions il·legals.

Precisament la detenció de García dimecres dia 21 per la Guàrdia Civil amb aquesta acusació va ser el detonant de la crisi dins el PSOE que ha posat Ábalos a la corda fluixíssima.

El PP engega una comissió d'investigació al Senat

Per la seva banda el PP està aprofitant aquest cas per erosionar el PSOE, i monopolitzarà la sessió de control al govern espanyol de dimecres al Congrés.

No s'aturen aquí: poc després que s'anunciés la creació d'una comissió d'investigació al Congrés, el PP n'ha anunciat una altra de paral·lela al Senat, que controla amb majoria absoluta.

Ho ha anunciat el portaveu del partit, Borja Sémper, que l'ha justificada afirmant que no es fien "ni un pèl" del Congrés perquè consideren que la presidenta, Francina Armengol, està involucrada en el cas.

Segons Sémper, ja han fet la petició perquè es creï la comissió d'investigació al Senat, i que volen citar-hi a declarar uns quants alts càrrecs del PSOE, entre els quals Armengol.

Altres de la llista són els ministres Fernando Grande-MarlaskaÓscar Puente i Víctor Ángel Torres, que va presidir les Canàries, a més de Salvador Illa, ministre de Sanitat quan es van comprar les mascaretes.

I també el secretari d'Organització del PSOE Santos Cerdán, que va ser l'introductor de Koldo García en els cercles del PSOE a Madrid, i fins i tot el mateix president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

Sémper ha afegit que el partit estudia crear comissions d'investigació a les comunitats autònomes implicades en la investigació a García, les Balears i les Canàries.

 

 

ARXIVAT A:
PSOEJosé Luis Ábalos
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut