Les xifres del Mobile: més intel·ligència artificial i menys protagonisme de la telefonia

Segons l'organització, l'MWC s'acostarà als cent mil visitants i es pot superar l'impacte econòmic de l'any passat, de 461 milions d'euros

RedaccióActualitzat

El Mobile World Congress ja està en marxa al recinte firal de Gran Via, amb la perspectiva d'arribar gairebé als cent mil assistents entre dilluns i dijous, en una edició en què el sector del mòbil cedirà protagonisme a la intel·ligència artificial, el 6G o la robòtica.

"Hi esperem al voltant de 95.000 persones de tot el món, de les quals més del 50% no són de la indústria dels mòbils", destacava Mats Granryd, director general de GSMA, organitzadora del congrés, en el sopar inaugural. Això són més assistents que l'any passat, però encara per sota dels 109.000 que hi va haver el 2019.

Els participants en el Congrés Mundial de Mòbils provenen de més de 200 països i han anat arribant a Barcelona el cap de setmana. S'han recuperat els congressistes asiàtics.

L'esdeveniment ocupa els vuit pavellons del recinte firal de Gran Via, a l'Hospitalet, que té una superfície bruta de 240.000 metres quadrats. Els congressistes hi trobaran més de 2.400 expositors, una xifra que, si se supera, sí que pot suposar un rècord absolut.

Amb tanta gent i tants dispositius funcionant, la xarxa wifi serà una de les més potents del món, preparada per suportar fins a 132.000 connexions simultànies.

Els organitzadors de la fira més important del món del sector del mòbil creuen que es pot superar l'impacte econòmic de l'any passat.

 

Noves solucions tecnològiques

El saló és el gran aparador de totes les noves tecnologies lligades a la mobilitat. I, de fet, més de la meitat dels assistents no provenen del sector del mòbil, sinó d'altres negocis que utilitzen aquesta tecnologia.

La gran estrella ha de ser la intel·ligència artificial i algunes marques ja hi aposten de forma decidida en els seus nous smartphones. Compartirà protagonisme amb el 5G, que segueix avançant, i la següent generació, el 6G. I també arriben amb força les xarxes no terrestres: cada cop més operadors utilitzen satèl·lits per donar cobertura als mòbils.

També serà lloc de debat sobre la regulació que ha de tenir tota aquesta tecnologia. Això sense oblidar les tradicionals presentacions dels últims models de les grans marques i de gadgets que ja són una realitat, com l'AI Pin, un petit dispositiu magnètic que s'enganxa a la roba, sense pantalla, però amb projector làser, càmera i micròfon.

Els organitzadors creuen que el Mobile té potencial per continuar creixent i, de fet, esperen amb candeletes el nou pavelló de la Fira, que estarà a punt el 2027.

El Mobile World Congress torna al recinte firal de Gran Via (EFE/Marta Pérez)

Sánchez anuncia una nova IA i Aragonès, 1.000 milions d'inversió

Aquest diumenge s'han trobat les autoritats de les diferents administracions i s'ha donat la benvinguda oficial als assistents.

En aquest context previ, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat que els comptes del govern del 2024 superaran per primera vegada els 1.000 milions d'euros destinats a la recerca, el desenvolupament i la innovació, en una "aposta per la reindustrialització del país basada en el coneixement".

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que impulsarà la creació d'un "gran model" de llenguatge d'IA entrenat també en català.

L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha reivindicat que Barcelona "ha tornat per competir" en l'MWC i ha defensat que la tecnologia estigui al servei de la societat.
 

La intel·ligència artificial, protagonista de l'MWC

En plena ebullició de la intel·ligència artificial, el Mobile World Congress d'enguany girarà, en gran part, al voltant de la intel·ligència artificial generativa i la seva integració en els dispositius mòbils.

Algunes marques que seran presents a l'MWC, com Samsung, ja aposten per nous models que inclouen funcionalitats com traduir una trucada en temps real, transcriure gravacions o generar imatges a partir de text. Aquest seria un exemple de les novetats en IA que es podran veure durant el congrés.  

La intel·ligència artificial presenta, doncs, moltes oportunitats, però també hi ha certs riscos que preocupen cada cop més professionals de diferents sectors. Com impactarà la intel·ligència artificial, per exemple, en àmbits com el dret, la medecina, la música, la fotografia, el periodisme o la traducció?

A finals de l'any passat, la Unió Europea va pactar una llei d'intel·ligència artificial, la primera del món que prohibeix o limita l'ús de la tecnologia en funció del risc que suposi per a les persones.

Xifra rècord d'empreses catalanes

Un total de 360 empreses catalanes participen aquest any al Mobile. Aquesta xifra representa un 8,1% més que l'edició de l'any pasat i és la més alta de la història. En concret, 69 empreses, centres tecnològics i entitats catalanes comptaran amb un estand al certamen. 

ARXIVAT A:
Mobile World Congress
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut