Amb motiu del Dia Internacional de les Dones

Programació especial #SomDones, a TV3 i Catalunya Ràdio

A partir de dilluns, 6 de març, TV3 i Catalunya Ràdio dedicaran una programació especial per reivindicar el Dia Internacional de les Dones, que se celebra el 8 de març. Lluita, drets i igualtat són els valors que transmetran els mitjans de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals amb la campanya #SomDones.

Tots els programes en directe de TV3, com els "Telenotícies", "Els matins", "Tot es mou" o "Planta baixa", emetran continguts específics sobre les dones. I la manifestació del 8 de març es podrà seguir en directe des del 3/24 i amb connexions des del "Planta baixa" a la tarda. També es dedicarà el prime time del 8 de març a les dones, amb el programa que dona visibilitat a l'esport femení "Una de les nostres" i el capítol d'"El negre de Banyoles" dedicat a la poeta Montserrat Abelló. I la sèrie "Com si fos ahir" el 8M estrenarà un capítol protagonitzat només per actrius.

Durant tot el mes, el "Sense ficció" emetrà documentals fets per dones, amb protagonistes dones o sobre temes que afecten especialment les dones. El "30 minuts" estrenarà un reportatge sobre un saló de bellesa convertit en un refugi de llibertat a l'Afganistan. I el "60 minuts", al 33, donarà una perspectiva femenina sobre la guerra amb el testimoni de tres fotoperiodistes que van cobrir la II Guerra Mundial.

El canal Esport3, compromès des de fa anys amb les competicions i les protagonistes femenines de l'esport català, estrenarà tres capítols nous de la sèrie "Campiones" i el SX3 dedicarà el 8M a destacar les dones protagonistes, amb un "InfoK" i un "Ràndom" monogràfics, i amb continguts sobre dones i nenes a les plataformes digitals.

Catalunya Ràdio celebrarà el 8M amb una sèrie de continguts transversals i especialitzats que tenen la dona com a eix central. Una oportunitat que comptarà amb la implicació de tots els realitzadors per sensibilitzar l'audiència sobre les desigualtats de gènere, reivindicar canvis efectius per a la plena igualtat i posar en valor les aportacions de les dones en els àmbits social, cultural i econòmic.

Catalunya Música, iCat i Catalunya Informació també oferiran programació especial amb continguts dedicats a les dones durant tota la setmana, i especialment el Dia Internacional de les Dones, amb programes com els musicals "Tots els matins del món" i "Delicatessen", i el seguiment del 8M al canal de notícies de Catalunya Ràdio.
 

#SomDones: lluita, drets i igualtat

TV3 i Catalunya Ràdio se sumen als actes de celebració del 8M i reivindiquen el Dia Internacional de les Dones amb la campanya #SomDones, que gira entorn de tres valors fonamentals que apel·len al conjunt de la ciutadania: lluita, drets i igualtat. Aquest missatge clar es reforçarà amb una aposta visual que té la força, l'energia i l'empoderament de la nova generació d'il·lustradores.

La imatge de #SomDones es basa en l'imaginari personal de la barcelonina Cristina Daura, una de les il·lustradores més importants del país, que posa al centre una dona anònima com a punt de referència per a totes i que simbolitza la força de la unió de les dones. En paraules seves: "De la unió apareix una flor, com a metàfora de tot allò que pot semblar senzill però que s'ha de cuidar i preservar. De la flor en surt una boca, perquè no hem de callar per arribar a les nostres metes, i també una explosió, perquè el feminisme és lluita però també sororitat i amor. La imatge es completa amb quatre rombes en què veuríem mans, de les quals en surt foc creant unió, creixement i trencant el conegut sostre de vidre".

Aquesta campanya tindrà ressò als canals de TV3 i Catalunya Ràdio, que també dedicaran programació especial a les dones durant els pròxims dies. Tots aquests i molts altres continguts quedaran recollits a TV3 i Catalunya Ràdio a la carta, que aplegaran continguts relacionats amb el 8M. A més de fer-se veure i sentir a través de les seves webs, els canals de televisió i ràdio de la CCMA també mostraran els continguts al voltant del Dia Internacional de les Dones amb l'etiqueta #SomDones a les xarxes socials.

 

#SomDones a TV3

Els canals de Televisió de Catalunya centraran la programació dels pròxims dies en les dones. Tots els programes en directe de TV3, com els "Telenotícies", "Els matins", "Tot es mou" i "Planta baixa", entre d'altres, emetran continguts específics al voltant del Dia Internacional de les Dones. La manifestació del 8 de març es podrà seguir en directe des del canal 3/24. Des de la secció de Societat dels Serveis Informatius es farà un seguiment de la manifestació del 8M a Barcelona i altres actes arreu del país. A la tarda, des del "Planta baixa", també hi haurà connexions. 

La primera quinzena de març, en el prime time dels dimecres i amb reemissió els dissabtes al matí, TV3 emet "Una de les nostres", una producció que té l'objectiu de donar visibilitat a l'esport femení i a les esportistes d'alt nivell que hi ha a Catalunya. També en el prime time de dimecres, el 8 de març, el capítol d'"El negre de Banyoles"  dedicat a Montserrat Abelló s'endinsarà en la seva poesia i en la seva particular manera d'acaronar les paraules. Les dones també seran protagonistes del programa del dia 15, al voltant de les trobairitz, poetes occitanes que van tenir una gran influència al segle XII. El 8M, la sèrie de la sobretaula "Com si fos ahir" estrenarà un capítol protagonitzat només pels personatges femenins de la sèrie, que posarà en relleu la importància de les dones en l'àmbit televisiu.

L'edició d'aquest diumenge, 5 de març, de "Quan arribin els marcians", partirà de les nominacions a millor actriu dels Oscar per buscar en la realitat terrestre els perfils dels personatges que interpreten les cinc nominades. Amb la participació de l'actriu Eva Santolaria, la directora d'orquestra Rebecca Tong, l'escriptora Natalia Carrero, l'arquitecta Teresa Gimeno, i la professora i traductora Qu Xianghong. I el programa del dia 19 es dedicarà a la sororitat, amb l'actriu i directora Clara Segura i Bet Orfila, la periodista i escriptora Gemma Ruiz Palà, l'advocada Júlia Humet Ribas, l'artista visual i DJ Isamit Morales, la historiadora de l'art Elina Norandi i Salima Jirari, assessora en diversitat i membre de l'associació Dones Visuals.

Durant tot el mes, el "Sense ficció" emetrà documentals fets per dones, amb protagonistes dones o sobre temes que afecten especialment les dones. El 7 de març estrenarà "El sostre groc", un documental sobre la igualtat de gènere i l'erradicació de la violència de gènere, dirigit per Isabel Coixet, guanyador del premi Gaudí com a millor documental. El 14 de març entrenarà "Bi arnes" ("Dues respiracions"), un testimoni sobre la tortura, reflex d'una injustícia i un diàleg mai abans ofert, seguit de "Fly so far", una història de sororitat, resiliència i solidaritat. El 21 de març estrenarà la producció pròpia "On són els homes?", sobre noves masculinitats i masculinitats alternatives: no hegemòniques, dissidents, homes igualitaris, contra el patriarcat, en desconstrucció i aliats del feminisme. La seguirà l'estrena de "Red cunt, repensant la regla", pel·lícula documental i d'animació amb participació de TV3 sobre la menstruació i els tabús al seu voltant. I el 28 de març serà el torn de l'estrena de "Tina", sobre la cantant Tina Turner.

D'altra banda, el "30 minuts" estrenarà el diumenge 12 de març la producció "Sofia i Nigina, dues amigues lliures", que gira entorn de la vida d'aquestes dues perruqueres i maquilladores amb un saló de bellesa a Kabul, que s'ha convertit en un refugi de llibertat en un Afganistan on s'aplica el poder per restringir els drets de les dones. 

I, al 33, el "60 minuts" estrenarà dilluns, 6 de març, "Tres fotògrafes i la guerra", que mostra una perspectiva femenina sobre la guerra, amb tres dones fotoperiodistes que van cobrir la II Guerra Mundial, que expliquen les dificultats (a casa i al front) i les seves reflexions sobre la guerra i el periodisme.

Pel que fa al SX3*, l'"InfoK" i "Ràndom" centraran el contingut dels programes del 8 de març en les nenes i les noies, i emetran continguts nous sobre el Dia Internacional de les Dones. Durant tota la setmana, a més, el catàleg digital del SX3 destacarà continguts amb les dones com a protagonistes, tant a l'S3 com a l'X3.  

Per la Setmana de les Dones, l'Esport3* mantindrà el compromís inequívoc amb les competicions i les protagonistes femenines de l'esport català. El plat fort serà amb l'estrena de tres capítols de la sèrie "Campiones", una finestra que dona visibilitat a les dones esportistes catalanes des de la creació del canal esportiu, fa deu anys: dimecres, "Laura Heredia, la pentatleta més completa" i "Clàudia Pons, pionera del futbol sala"; i dijous, "Thunders Barcelona. Cheerleading, fugint dels estereotips". I també amb la transmissió dels partits de quarts de final de Copa de la Reina de futbol (dimarts, dimecres i dijous), el Torneig Indian Wells de tenis, que arrenca dimecres, i el Campionat de Catalunya d'Escalada Esportiva.
 


#SomDones a Catalunya Ràdio

Entre el 6 i el 12 de març, els programes de Catalunya Ràdio inclouran una sèrie de continguts enfocats a reivindicar el feminisme i denunciar el sexisme, en una acció comunicativa que implicarà de manera transversal tota la graella per promoure, reflexionar i reivindicar els drets de les dones en totes les esferes de la vida pública i privada.

Atès que el compromís d'"El matí de Catalunya Ràdio" amb el feminisme va molt més enllà d'un dia concret, durant la setmana, al llençol de les notícies de les 8.00, el programa dirigit i presentat per Laura Rosel emetrà una sèrie de píndoles de resum de les entrevistes feministes que s'han fet al llarg de la temporada.

A més, la tertúlia del Dia Internacional de les Dones, estarà integrada per dones que ja són col·laboradores del programa, com Llucia Ramis, Maria Nicolau, Montserrat Armengou i Agnès Marquès. Pel que fa a la cultura, el mateix 8 de març, la col·laboradora del programa Anna Guitart dedicarà el seu espai de recomanacions literàries a llibres de temàtica feminista.

"L'última hora del matí de Catalunya Ràdio", amb Quim Morales, Charlie Pee, Jordi Ramoneda, Xavier Pérez Esquerdo i Joel Díaz, també es tenyirà de feminisme durant tota la setmana, amb les seccions del programa protagonitzades per dones: des de l'"Avengers Catalans" als "Talls curiosos de polítics", passant pels "Vividors", l'"One Shit Wonder" i la secció d'"El formatget d'en Joel".

El "Popap", el programa dirigit i presentat per Mariola Dinarès, reconvertirà els seus espais habituals en aparador del talent femení. Dilluns, 6 de març, a la secció de televisió, Mariola Cubells farà el seu top 5 de directores de sèries. L'espai també donarà veu a Dones Visuals, l'associació que agrupa les professionals del cinema, i inclourà una entrevista a Judith Juanhuix, científica del Sincrotró Alba.

El Setup Tour de dimarts, 7 de març, serà des de l'estudi d'una creadora de continguts i, l'endemà, el tradicional Kahoot amb els oients girarà envers alguna qüestió relacionada amb les dones. Finalment, divendres, 10 de març, la secció del Grup de WhatsApp de Jaume Borja reunirà tres dones de negocis.

La petjada feminista serà molt present al magazín "La tarda de Catalunya Ràdio", capitanejat per Elisenda Carod. Dimarts, 7 de març, Marta Roqueta, Joana Amat i Anna Mercadé parlaran del precipici de vidre i, el mateix dia, el programa conversarà amb Maria Borrell, víctima d'abusos sexuals i un dels testimonis que apareixen en el documental "El sostre groc", que aquella mateixa nit emet el "Sense ficció" de TV3.

Dimecres, 8 de març, el programa repassarà les grans dones de la història amb Clàudia Pujol, directora de Sàpiens. L'endemà, dijous, entrevistarà l'escriptora i periodista Gemma Ruiz, per comentar tots els detalls del seu nou llibre, "Les nostres mares". A més, el magazín cada dia es tancarà amb bon humor, en el marc de l'espai "L'última i marxem": Estel Solé, Neus Rossell, Godai Garcia i Anna Priscil·la Magrinyà.

Al voltant de #SomDones, el "Tot costa" té previst escoltar diàriament un dels contes del podcast "Superheroïnes de l'esport", que expliquen les històries d'algunes de les esportistes més rellevants del país. I, el mateix 8 de març, el programa de Jordi Costa i Sònia Gelmà centrarà una part dels continguts en les dificultats que sovint les dones troben per competir en l'elit, amb diferents protagonistes, que explicaran la seva experiència personal.

Al programa "XL", adreçat als més joves, Roger Carandell, Juliana Canet i Marta Montaner es bolcaran en el Dia Internacional de les Dones, tant el mateix 8 de març com l'endemà. Marc Andreu sortirà al carrer per preguntar quins referents masculins i femenins del món de l'esport hi ha. El pretext és la sèrie documental "Una de les nostres", de TV3, sobre dones esportistes. D'altra banda, Pau Esparch parlarà amb tres dones que treballen en professions tradicionalment masculines: la construcció, els videojocs (enginyeria) i l'aviació (pilot d'avió). 

"La nit dels ignorants 3.0", l'històric programa nocturn presentat per Xavier Solà, començarà els continguts dedicats a les dones la nit de diumenge a dilluns, amb una entrevista a la periodista Àngels Bronsoms. L'endemà, a "Fenòmens inexplicables", Sílvia Carrasco parlarà de l'origen del masclisme i el patriarcat.

La nit de dimecres a dijous hi haurà una edició especial de l'espai "De júnior a sènior", una conversa entre una dona gran i una de jove que permetrà descobrir com ha canviat la ramaderia. I Xavier Solà entrevistarà durant la setmana les periodistes Txell Feixas, que recentment s'ha desplaçat a la zona afectada pel terratrèmol de Turquia i Síria, i Gemma Ruiz, que ha guanyat el Premi Sant Jordi amb la novel·la "Les nostres mares".

"El suplement", amb Roger Escapa, incorporarà continguts especials en el marc d'aquesta acció comunicativa i de sensibilització. El diumenge 12 de març, a les 11.00, la secció de Marina Porras "L'excusa" estarà dedicada a llibres que han escrit dones, i a les 11.30, el "Demà ho deixo" de Roger Mas i David Carabén estarà centrat en les veus femenines.

El cap de setmana, l'esport en directe també es tenyirà de lila. El "Tot gira", amb David Clupés, farà la transmissió íntegra del partit de la Lliga femenina entre el Llevant i el Barça, tercer contra primer classificat. A més, també seguirà el Barça-Perfumerías de la Lliga femenina de bàsquet.

El dissabte 11 de març, el programa "L'ofici de viure", amb Gaspar Hernàndez, abordarà el tema de la menopausa conscient. S'ocuparà dels canvis que suposa per a la dona, des d'un punt de vista sobretot psicològic, amb la psicòloga Emma Ribas i, també, amb Marta Marcè i Marta León.

"Les dones i els dies", el programa que dirigeix i presenta Montse Virgili per posar en relleu les dones de diferents àmbits i èpoques, posarà el focus en el racisme al nostre país, amb el testimoni de dones de diferents procedències ètniques que explicaran els prejudicis i esculls a què s'enfronten per la seva aparença física i el seu origen. L'espai inclourà una entrevista a Rocío Quillahuaman, que acaba de publicar el llibre "Marrón", on explica la seva experiència com una nena "marró" procedent del Perú. També una tertúlia amb l'activista Remei Sipi, d'origen equatoguineà; Martina Puig, d'origen asiàtic, i Miss Raisa, d'origen marroquí. A més, Florència González, doctora en Drets i Ciències Polítiques de la UB, parlarà de l'evolució de conceptes com ara "racialitzat" o "migrant".

"Un restaurant caníbal a Berlín", el programa gastronòmic dirigit i realitzat per Paula Molés, entrevistarà a Hiroko Shimbo, cuinera pionera a introduir la cuina japonesa als Estats Units, país on viu des del 1999 i on és tota una autoritat en gastronomia japonesa. La periodista Carme Gasull i el crític gastronòmic Philippe Regol analitzaran com ha canviat en els últims anys el lideratge de les dones en el món de la restauració: el debat sobre les condicions laborals a les cuines professionals ha ajudat les dones cuineres a ocupar càrrecs de responsabilitat dins els restaurants?

El canal de música i cultura iCat també dedicarà continguts dels seus programes a les dones: el 8 de març, amb el "Pista de fusta" reivindicant el "Dia Mundial de la Dona Treballadora i Balladora" amb veus fortes i atrevides del món de la música, i amb el "Delicatessen" dedicat a dones que han marcat un abans i un després en la música del nostre temps, amb veus com La Lupe, Patti Smith, Joan Baez i Maria del Mar Bonet. El dissabte 11, "Casa Babylon" estarà dedicat al talent consolidat i emergent de dones com Julieta, Maria Peláe, Mushkaa i Marala. I el diumenge 12, "Memento" repassarà la filmografia de Kate Winslet amb l'actriu búlgara Katrin Vankova; "Jazz watusi" oferirà una selecció de cantants contemporànies i del passat recent, i "El fotimer" se centrarà en el disc "Debut" de la cantant islandesa Björk.

L'emissora de música clàssica Catalunya Música dedicarà una exhaustiva programació especial al Dia Internacional de les Dones, durant tota la setmana, que posarà en valor el talent de les dones que tenen un paper destacat en el món de la música. Començant pel programa "El compositor de la setmana", dedicat a la francesa Lili Boulanger, i "Els concerts de Catalunya Música" protagonitzats per dones fins a "Els homes clàssics", que dedicaran el programa a la llegendària diva de l'òpera Maria Callas en l'any del seu centenari, i el magazín matinal diari "Tots els matins del món" amb les dones com a protagonistes, que el dia 8 tindran la participació de la gestora Martina Ribalta, la cantant i contrabaixista Gemma Abrié i la directora d'orquestra Irene Delgado.

El canal de notícies Catalunya Informació es farà ressò de tota la informació al voltant del 8 de març i dels continguts relacionats amb les dones que generaran les emissores de Catalunya Ràdio durant tota la setmana.

 

#SomDones

Anar al contingut