Marc M. Sarrado, Guillem Sánchez i Josep Morell són els directors de "La fugida"

3Cat presenta "La fugida", el documental que relata els abusos a col·legis dels jesuïtes

El llargmetratge traça la ruta d'impunitat entre Barcelona i Bolívia que van seguir dos capellans acusats d'abusos sexuals

"La fugida" s'estrenarà aquest vespre en el marc del festival Docs Barcelona i el 18 de juny, al "Nits sense ficció" i a la Plataforma 3Cat. El documental és una coproducció de 3Cat amb El Periódico i Ottokar basada en la investigació de 8 anys del periodista d'El Periódico Guillem Sánchez sobre els abusos als col·legis religiosos.

Com és que Lluís Tó i Francesc Peris, acusats d'abusos a menors als col·legis dels jesuïtes a Barcelona, van anar a parar a Bolívia quan se'ls va descobrir? Per què la Companyia de Jesús va permetre que continuessin atacant noves víctimes al seu nou destí? Per tal de donar resposta a aquestes preguntes, "La fugida" descobreix el rastre depredador dels dos abusadors entre la capital catalana i Bolívia. 

El documental  traça aquesta ruta d'impunitat dels dos sacerdots de Barcelona a Bolívia; descobreix noves víctimes, i recull la indignació de totes elles en saber que van continuar atacant nens i nenes a un costat i l'altre de l'Atlàntic. La presentació a la premsa s'ha fet aquest matí a l'Aula Ramon i Cajal de l'edifici històric de la Universitat de Barcelona, només unes hores abans que es faci la preestrena oficial en el marc del festival DocsBarcelona.

El cap del Departament de Documentals de TV3, David Bassa, ha explicat: "‘La fugida' és l'aposta més forta del ‘Nits sense ficció' d'aquesta temporada. En el nostre exercici de servei públic tenim el deure de retratar els punts foscos i controvertits de la societat per tal de provocar canvis, i aquest documental ho fa. ‘La fugida' retrata com els pederastes, un cop denunciats i fins i tot condemnats, no només no eren castigats sinó que se'ls ajudava a fer les Amèriques. S'explica com era aquesta via de fugida, que no era excepcional sinó que era un patró. També s'hi descobreixen testimonis fins ara mai fets públics, i s'aconsegueix també que hi surti la comunitat dels jesuïtes demanant disculpes".

 

 

El codirector de "La fugida". Josep Morell ha volgut agrair la valentia de les víctimes: "Una cosa és atrevir-se a explicar-se en un diari, com algunes ja havien fet, on la repercussió és una, i l'altra, és atrevir-se a fer-ho en un documental per a la televisió i el cinema, on l'audiència és molt més gran. Per part nostra, això va implicar un treball amb profunditat dels personatges i una gestió molt complexa. Amb elles hem fet un viatge a la part més fosca de la condició humana i volem que la gent que vegi el documental també el faci."

Marc M. Sarrado, també codirector, ha incidit un cop més en la voluntat de servei públic del documental: "Moltes vegades, les propostes per realitzar projectes d'aquesta dimensió argumental venen de fora de la tele i es converteixen en produccions associades. En aquest cas, però, es tracta d'una proposta que sorgeix de 3Cat. Una posta per una història incòmoda de veure i assumir com a societat, però que s'havia d'explicar per fer-hi justícia." I ha volgut agrair especialment l'esforç de totes les persones que s'han atrevit a alçar la veu a Bolívia sobre aquesta injustícia, perquè moltes d'elles estan assumint un risc físic important.

Per la seva banda, Guillem Sánchez, el periodista d'El Periódico responsables de les investigacions en les quals es basa el documental, ha confessat que portava tants anys amb aquest tema que, en el cas de Lluís Tó, tenia una espina clavada: "Volia saber i entendre què havia passat el 1992, quan després de la denúncia dels pares de l'Alesandra, Tó va marxar del col·legi Sant Ignasi. S'havia especulat sobre què havia passat amb ell. El documental destapa aquesta part, amagada fins ara, que passava a l'altra banda de l'Atlàntic." I agraeix també el paper de les víctimes que s'han atrevit a parlar i explicar la seva dolorosa experiència: "Es dona veu a les víctimes, a través d'elles entenem la gravetat dels fets, i es posa llum a un encobriment on va participar la institució dels jesuïtes i també una conxorxa de la societat catalana perquè hi ha implicats advocats, psicòlegs, psiquiatres..."

La darrera intervenció ha estat la d'Anna Petrus, directora artística de DocsBarcelona: "Un dels compromisos del DocsBarcelona és erradicar qualsevol mena de violència i apostar per la millora i el canvi. ‘La fugida' ho compleix. Hem d'agrair la generositat dels testimonis de ‘La Fugida' en compartir públicament la violència que van viure d'infants. El seu relat de superació i empoderament ens toca profundament i ens empeny a actuar per trobar una solució col·lectiva a aquesta dolorosa realitat. Aquest és un film molt important que mostra que la violència sexual a la infantesa no és una realitat llunyana sinó que la trobem arreu. Avui és un dia històric."

El 1992, una sentència pionera condemnava a dos anys de presó el jesuïta Lluís Tó per abusos a una alumna de 8 anys del col·legi Sant Ignasi de Barcelona. Poc després, els jesuïtes enviaven Tó cap a Bolívia, on va treballar a diverses parròquies de l'Alto. Només uns anys abans hi havia aterrat també Francesc Peris, del col·legi dels jesuïtes de Casp, on ja s'havien rebut queixes. Tots dos acumulen ara denúncies d'exalumnes que han decidit fer públics els abusos i reclamar una reparació. Tó ja ha mort i Peris envelleix en una residència. En el documental, la Companyia de Jesús demana perdó i nega que hi hagi cap patró per encobrir els pederastes. 

"La fugida" és una coproducció de 3Cat amb El Periódico i Ottokar basada en el treball del periodista Guillem Sánchez, que ha dedicat vuit anys a investigar els  abusos sexuals a menors en escoles religioses. Aquesta tasca el va portar a guanyar el  premi Ortega y Gasset de periodisme per destapar diversos casos d'abusos a escoles dels Maristes, el 2016.

3cat/sense-ficcio

#LaFugida3Cat

Anar al contingut