Apte
Subtitulat
L'Alena és originària de Gómel, una regió al sud-est de Bielorússia que també dóna nom a la seva ciutat, la segona en importància del país. Gómel ha sabut combinar el teixit urbà i el rural, de manera que les cases disposen d'hort i espai per als animals. Aquest doble entorn, ciutadà i agrari, ha enriquit la personalitat d'uns receptaris que segueix cuinant al Vendrell, la seva població adoptiva. Gràcies a l'herència rural, l'Alena va aprendre a aprofitar-ho tot del porc, una carn indispensable al país. La sopa rassólnik, per exemple, molt rica en ingredients, porta els ronyons. També n'aprofita el fetge per fer, entre d'altres plats, uns farcellets amb béicon i ceba. Els pastissets de mató o les compotes de fruita acaben de definir una cuina condicionada, en general, per la curta durada dels estius i pels llargs hiverns.
Quan en Liam va arribar a Barcelona procedent del comtat de Wicklow, es va proposar integrar-se en la cultura local. Ens ho explica des del barri on viu, el Raval, un barri on les diferents cultures han après a organitzar-se en comunitats: "Si vols viure i treballar en un país, hi has de conviure, no pots aïllar-te." De Catalunya, a part de l'idioma, també ha après a estimar-ne els plats, més variats, reconeix, que a Irlanda. En el sopar que va organitzar per als amics, va decidir, però, recuperar els ingredients que han dibuixat durant anys la cuina irlandesa. Les patates, la pastanaga i la xirivia van acompanyar el plat principal, l'spiced beef, un crostó de vedella al forn que s'està dos dies en adob. Els amics també van poder tastar una sopa de pèsols i pernil i el pa de bicarbonat, brown soda bread.