Madrid

El jutge Pedraz rebutja arxivar la mort del càmera José Couso a l'Iraq

El jutge Santiago Pedraz s'ha negat a arxivar el cas de la mort del càmera José Couso a l'Iraq després de l'entrada en vigor de la limitació de la justícia universal. El jutge entén que la mort de Couso en la guerra de l'Iraq està emparada per la Convenció de Ginebra, que protegeix les persones en un conflicte armat.

RedaccióActualitzat

El jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz s'ha negat a arxivar el cas de la mort del càmera José Couso a l'Iraq després de l'entrada en vigor de la limitació de la justícia universal. El jutge entén que la mort de Couso en la guerra de l'Iraq està emparada per la Convenció de Ginebra, que protegeix les persones en un conflicte armat.

El jutge assegura, doncs, que aquesta causa, en estar emparada per la Convenció de Ginebra, no està afectada per les restriccions a la justícia universal aprovades pel govern del PP.

Arran de la mort a l'Iraq de Couso, el 8 d'abril del 2003, la seva família va presentar una querella a l'Audiència Nacional contra tres militars dels Estats Units, que han estat reclamats per la justícia espanyola en quatre ocasions per poder jutjar-los a l'estat espanyol.

L'arxivament de les causes de justícia universal després de la reforma sembla que no serà d'aplicació automàtica, ja que els jutges d'instrucció tenen previst traslladar-les a les parts perquè hi puguin fer al·legacions i protegir així la seguretat jurídica.

En canvi, els jutges de l'Audiència Nacional que instruïen la dotzena de causes obertes sota el principi de justícia universal començaran aquest dilluns a arxivar els casos, un cop aprovada la reforma que limita aquest principi. Entre aquests casos hi ha la suposada repressió xinesa al Tibet i la mort de Couso.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut