Espanya acaba tercera a la Copa Confederacions en vèncer Sud-àfrica a la pròrroga (2-3)

Espanya ha acabat tercera a la Copa Confederacions després de guanyar Sud-àfrica a la final de consolació per 2-3. Després d'una primera part ensopida, el partit va viure una autèntica revolució d'emocions a la represa. Mphela va avançar els "bafana bafana" en el minut 73 i va deixar tocada La Roja, que va poder remuntar de forma increïble amb dos gols de Güiza a les acaballes. Quan La Roja ja cantava victòria, Sud-àfrica encara va tenir temps per empatar mitjançant Mphela. A la pròrroga, Xabi Alonso va establir el definitiu 2-3.

L'absència de Xavi la va notar moltíssim una selecció espanyola que no va trobar el joc de toc que el caractertiza. Del Bosque, que tampoc va fer jugar d'inici Cesc, va col·locar Sergio Busquets al costat de Xabi Alonso, al mig del camp, i va decidir apostar per la velocitat de Riera i Cazorla a les bandes. Un actiu David Villa no va tardar gens a avisar. El Guaje retalla el seu marcador dins l'àrea, xuta de primera i Khune treu una gran mà per refusar la pilota a córner. Va ser l'oportunitat més clara de La Roja en una primera part força ensopida, en la qual Sud-àfrica es va dedicar a no complicar-se, a esperar l'errada del rival i a sortir al contraatac. Una canonada de Tshabalala que no va poder atrapar Casillas i la posterior rematada de Booth van estar a punt d'avançar en el marcador l'equip de Joel Santana.

A la represa, Villa va tornar a ser protagonista amb un potentíssim xut des de fora de l'àrea. Sergio Busquets va agafar el refús i va batre el porter, però l'àrbitre va considerar erròniament que estava en fora de joc i va anul·lar el gol. Villa no va poder fer res més perquè aviat va ser substituït per Silva, mentre que Güiza va entrar al camp en el lloc d'un testimonial Fernando Torres. El canari i el gadità van començar a combinar amb els seus companys i Espanya va començar a trobar-se més còmoda. Riera va gaudir d'una ocasió claríssima després de rebre un assistència genial de Güiza, i poc després Cazorla va intentar sorprendre Khune.

Final de bojos

Quan millor es trobava Espanya, va arribar el gol de Sud-àfrica en el minut 73. El davanter Mphela rep una bona centrada des de la banda esquerra i davant la lentitud de la defensa espanyola té temps de controlar i batre Casillas. Va ser un cop gairebé mortal per a una selecció espanyola que ho va intentar fins al final amb més ímpetu que claredat d'idees. I quan tot semblava perdut, Dani Güiza va capgirar el marcador amb dos gols en els minuts 88 i 89. I quan semblava que Espanya tenia la tercera plaça a la butxaca, Mphela va empatar en temps afegit amb un autèntic golàs de llançament de falta i va forçar la pròrroga.

Tot i la fatiga, els dos equips van continuar buscant la victòria. Capdevila va poder marcar amb una centrada que va acabar tocant el travesser, mentre que Casillas va estar providencial en evitar dues ocasions claríssimes de Mphela i Parker. A més, l'àrbitre no va xiular un clar penal per unes mans claríssimes de Mhlongo. Tot just començar la segona part de la pròrroga, Xabi Alonso va establir el definitiu 2-3 amb un llançament de falta que va sorprendre el porter Khune. Espanya va haver de suar de valent per acabar tercera en un torneig en el qual aspirava a ser campiona.