222 balenes s'han albirat aquesta temporada davant la costa catalana, una xifra excepcional

Veure balenes a prop del litoral ja no és tan excepcional. Durant la darrera campanya de primavera se n'han albirat un total de 222, de les quals 77 han estat identificades gràcies a les imatges aportades per dron. Ara s'han observat el doble del nombre de rorquals en les zones d'alimentació des que va arrencar el Projecte Rorqual, el 2013.

 

Aquest 2021 ha estat un any d'elevada presència de balenes, amb 222 exemplars identificats. Unes xifres que disten molt de les dels darrers dos anys, que es consideren anòmals. El 2019, per efecte de la sequera, i el 2020, per la manca de dades per la situació de la pandèmia. En canvi, aquest 2021, les pluges i el fred de l'hivern i de l'inici de la primavera han estat factors determinants per afavorir la cadena tròfica i la presència de plaàcton, sobretot krill, com a aliment important d'aquests cetacis.

L'associació que duu a terme el seguiment i estudi científic dels cetacis davant la costa catalana és Edmaktub, una entitat nascuda l'any 2000. L'augment de l'observació de balenes a casa nostra es deu, també, a la implantació de nous sistemes de seguiment, com els drons. A partir de les imatges de dron d'aquest 2021 s'han identificat 75 rorquals, gairebé el doble que els anys 2018, amb 45, i 2017, amb 43.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by EDMAKTUB (@edmaktub)

 

A banda de l'aportació de les tecnologies, és fonamental la gran col·laboració de la flota pesquera d'arrossegament, que informa dels albiraments dels cetacis al llarg del litoral català.

Per la banda negativa, Edmaktub té com una de les preocupacions principals les col·lisions dels cetacis amb vaixells i l'augment de les molèsties causades per petites embarcacions que se'ls acosten massa.

Rorquals mediterranis i atlàntics a casa nostra

Els cetacis s'alimenten davant la costa catalana entre els mesos de juny i juliol. Una part d'aquestes balenes es desplacen cap al sud, als caps de Palos i de Gata, per dirigir-se a l'estret de Gibraltar i arribar a les aigües atlàntiques. En canvi, una altra part es dirigeixen durant l'estiu cap a la Ligúria, al nord d'Itàlia.

 
ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut