El pantà de Sant Antoni, ple al 100%, obre comportes

Imatges de Jordi Peró.

Les nevades i les pluges de la primavera al Pirineu occidental estan omplint els pantans. Si bé als embassaments més grans els hi costa més d'augmentar les reserves, la veritat és que la situació actual és radicalment diferent a la de fa un any: aleshores les reserves d'aigua a les conques de l'Ebre van arribar al 35%, i ara mateix es troben al 57%.

Aquestes imatges mostren l'obertura, durant la nit, d'una comporta del pantà de Sant Antoni, que està ple, segons dades de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre. En menys de tres mesos ha passat del 44%, el nivell més baix de reserva d'aigua aquest 2024, al 100%. I tot indica que el pantà continuarà ple durant unes quantes setmanes més, perquè encara queda força neu a tota la capçalera de la Noguera Pallaresa i afluents.

Imatges de Jordi Uriach.

El pantà de Camarasa, el més gran de la conca de la Noguera Pallaresa, amb una capacitat de 163 hm³, ara té 141 hm³, és a dir que està al 86%. El més gran del Segre és el pantà de Rialb, amb una capacitat màxima de 403 hm³, i ara mateix està al 47%, molt lluny de 7% de fa un any. El pantà més gran del país, fora del curs de l'Ebre, és el de Canelles, amb una capacitat màxima de 679 hm³. Ara es troba al 27%, amb 182 hm³, mentre que fa un any estava al 18%.

 

El nivell de les reserves d'aigua dels pantans catalans que vessen l'aigua a l'Ebre continuarà augmentant. Actualment, hi ha una reserva de neu al Pirineu occidental de 174 hm³, una xifra lleugerament inferior a la mitjana dels darrers cinc anys, que era de 210 hm³. No tota aquesta neu que hi ha a les muntanyes arribarà als pantans, gran part se sublimarà, s'evaporarà, s'infiltrarà, recarregarà els aqüífers i una petita part serà efectiva als pantans. A més, caldrà afegir les precipitacions que tindrem durant la setmana que ve al Pirineu. El resultat final serà un clar increment de les reserves d'aigua durant les properes setmanes als pantans catalans de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut