Un feix de bitllets (Foto: Reuters)
Imatge d'arxiu d'un feix de bitllets d'euro (Foto: Reuters)
Madrid

Zapatero rebutja una línia de crèdit nova per reduir la morositat dels ajuntaments

José Luis Rodríguez Zapatero ha rebutjat obrir una línia de crèdit nova perquè els ajuntaments puguin pagar els deutes que tenen. El president espanyol ha advertit que no es pot aprovar aquesta línia ICO perquè suposa un increment del dèficit públic. Això, malgrat que la llei contra la morositat, que va aprovar el Congrés, preveu ajudar els ajuntaments a reduir la morositat. El PP ha demanat a Zapatero que compleixi la llei, i el president ha contestat que està buscant alternatives per alleujar les finances municipals. Les petites empreses ja han advertit que vigilaran de prop que s'acati la norma.

Actualitzat
Durant la sessió de control al govern, el president del PP, Mariano Rajoy, ha demanat a Zapatero que "compleixi la llei" i aprovi una línia nova de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO). Rajoy ha considerat "vergonyós" que se salti la norma. "La llei està per sobre seu", li ha etzibat. La llei aprovada preveu que es redueixi el termini de pagament de les administracions de forma gradual, fins arribar als 30 dies el 2013.

El president espanyol li ha replicat que el govern "també ha d'acatar una altra norma" que és no augmentar el dèficit. "Estem estudiant una fórmula perquè [la línia] no suposi un increment del dèficit", ha afegit. Zapatero ha recordat que els ajuntaments rebran 1.200 milions addicionals de finançament el 2010 i que s'ha permès, en contra del que s'havia dit, que s'endeutin els consistoris que tenen els comptes sanejats.

Les empreses, indignades

La Plataforma Multisectorial contra la morositat, formada per gairebé 800.000 petites i mitjanes empreses, ha advertit que emprendrà accions judicials, si és necessari, perquè es compleixi la llei, aprovada al juny. En la votació, el PSOE es va oposar al punt que preveia l'obertura de la línia de crèdit de l'ICO.

Les empreses han remarcat que la reducció del termini de pagament dels ajuntaments és "absolutament necessària per a la supervivència del teixit empresarial".
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut