Lisboa

Zapatero i Sarkozy buscaran nous instruments per millorar la lluita contra ETA

La cimera euroafricana que se celebra a Lisboa ha propiciat la trobada entre els presidents espanyol i francès quan gairebé es compleix una setmana de l'atemptat d'ETA en què van morir dos agents de la Guàrdia Civil a la localitat francesa de Capbreton. José Luis Rodríguez Zapatero i Nicolas Sarkozy han acordat estudiar nous instruments per millorar la que ja han qualificat com a "magnífica" col·laboració contra l'organització terrorista ETA, amb eines com la intensificació dels equips policials conjunts. Zapatero ha agraït al seu homòleg francès els esforços que aquest país està fent i aquest li ha assegurat que acabar amb els terroristes és la seva prioritat.

Actualitzat
Els presidents espanyol i francès n'han tingut prou amb tres quarts d'hora per analitzar la col·laboració en matèria antiterrorista dels dos països i posar-se d'acord sobre la importància de lluitar i acabar amb aquesta xacra. Espanya havia donat molta importància a la trobada i, per això, Zapatero ha estat acompanyat pels màxims responsables policials del país: el secretari d'Estat per a la Seguretat, Antonio Camacho, i el director general de la policia i la Guàrdia Civil, Joan Mesquida.

La voluntat del president espanyol, a part d'agrair els esforços que des del país gal s'estan fent per combatre la banda terrorista ETA, era repassar punt per punt la situació actual d'aquesta lluita. La consonància no ha pogut ser més gran, i és que Nicolas Sarkozy ha reiterat a Zapatero que la seva "prioritat absoluta" és acabar amb els terroristes d'ETA i els grups que han aparegut al sud del territori francès i ha mostrat la seva disposició a posar tots els mitjans que siguin necessaris per aconseguir-ho.

Malgrat l'"excepcional" que és la col·laboració ja existent, segons paraules del secretari d'Estat per a la Seguretat en declaracions a la premsa després de la trobada, els dos presidents han coincidit que tenen l'obligació de buscar fórmules per millorar-la. Zapatero i Sarkozy han acordat buscar instruments per aprofundir en l'ús d'equips conjunts, així com reflexionar sobre si cal donar-los característiques diferents. Els dos agents morts dissabte i dimecres passat treballaven precisament en una d'aquestes unitats de treball conjunt.

A més, França ha aportat dades que ratifiquen la presència dels dos etarres detinguts en el moment de l'assassinat dels dos guàrdies civils a Capbreton, localitat pròxima a Baiona. Es tracta de Saioa Sánchez i Asier Bengoa. Antonio Camacho, però, no ha volgut donar més detalls sobre aquestes dades i ha recordat que per aclarir qui va ser l'autor de les morts de Raúl Centeno i Fernando Trapero ja hi ha en marxa una investigació judicial. El president de la República francesa també ha constatat els esforços que s'estan fent per localitzar i detenir el tercer etarra que va participar en l'atemptat.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut