El PP tanca amb Vox un principi d'acord per a un govern de coalició al País Valencià

El líder de Vox, Carlos Flores, condemnat en ferm per violència masclista, no serà al nou executiu

RedaccióActualitzat

Vox i el PP han tancat un principi d'acord per a un govern de coalició al País Valencià, que presidirà el president del PP, Carlos Mazón, i en què Vox tindrà una "participació decisiva".

L'extrema dreta liderarà conselleries al nou executiu, però no se sap encara quantes, ni tampoc si ocuparà alguna vicepresidència. El que han avançat és que hi haurà menys departaments que els actuals.

A més, Vox tindrà la presidència de les Corts Valencianes. El PP, una vicepresidència i una secretaria.

L'acord l'ha avançat el candidat de Vox a les eleccions autonòmiques del 28M, Carlos Flores, després d'una reunió aquest dimarts amb els populars que s'ha allargat dues hores i mitja.

Segons ha descrit Flores, l'acord es basa en aquests punts: llibertat, desenvolupament econòmic, impuls a la sanitat i els serveis socials, protecció dels símbols d'identitat valencians i el suport a les famílies. Amb aquesta base, els pròxims dies es tancaran els serrells per formalitzar l'acord definitiu.

Un dels esculls en les negociacions entre PP i Vox era la presència de Carlos Flores en el nou govern, perquè va ser condemnat en ferm per violència masclista, el 2002. Aquest dimarts, el partit d'extrema dreta ha anunciat que serà el número u de la seva candidatura al Congrés per València a les eleccions generals del 23 de juliol. Això ha permès salvar la línia vermella dels populars.

"El partit m'ha ofert aquesta nova tasca i ho faré amb molt de gust", ha dit Flores. Assegura que no fa un pas al costat, sinó un "pas endavant": "Després de desplaçar l'esquerra del govern de la Comunitat Valenciana, ara se'ns ofereix un nou repte, que és desplaçar la dreta del govern de la nació espanyola".

En les eleccions del 28M, els populars van més que duplicar els diputats: dels 19 de fa quatre anys han passat a 40. Amb els 13 escons de Vox, la suma de les dretes supera àmpliament els 50 vots de la majoria absoluta.


El govern, en marxa "com més aviat millor"

El pròxim president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha dit en una roda de premsa aquest dimarts a la tarda que espera posar en marxa "com més aviat millor" el nou Consell, del qual ha assegurat que encara no han començat a treballar en els "noms i cognoms".

El líder del PP, que ha comparegut davant els mitjans de comunicació una vegada finalitzada la ronda de contactes sobre la seva investidura amb els partits que van aconseguir representació a les eleccions autonòmiques del 28 de maig, ha afirmat que el seu executiu de coalició serà un únic govern, basat en la confiança i no en "lluites de poder".

Carlos Mazón ha atès la premsa per explicar que vol posar en marxa el govern com més aviat millor (EFE/Manuel Bruque)

"Jo seré el president d'un govern, no de part del govern", ha indicat Mazón. El PP estudiarà si és possible que la seva investidura se celebri al final de la primera setmana de juliol i tot seguit es pugui formar un consell que estaria format per deu conselleries, inclosa la presidència.


Rebuig de socialistes i Compromís

La ministra d'Educació i portaveu del PSOE, Pilar Alegría, ha assegurat que "la coherència del PP és absolutament inexistent i el seu cinisme és vergonyós". A més, ha recordat que "des de l'any 2003 hi ha més de 1.200 dones assassinades per violència masclista".

"Avui el PP ha arribat a un acord de govern amb Vox, un partit que rebutja l'existència d'aquesta violència [...] A mi em cauria la cara de vergonya, els hauria de fer vergonya", ha criticat.

"Les línies vermelles del PP duren 24 hores", ha assenyalat en un comunicat el dirigent socialista Miquel Soler, en al·lusió a les paraules d'aquest dilluns del portaveu del comitè de campanya del PP, Borja Sémper, que va avisar des de Génova que la condemna per maltractament del candidat de Vox al País Valencià era una "línia vermella" per al Partit Popular.

Així mateix, el candidat de Compromís a la Generalitat Valenciana, Joan Baldoví, ha assegurat que aquest dimarts és "un dia molt trist per a la democràcia valenciana". Baldoví ha assenyalat que el PP i Vox han anunciat un govern "que ataca les dones, els serveis públics, la nostra llengua, les persones LGTBI i el medi ambient".

Alhora, ha afirmat que des de Compromís treballaran "sense descans per fer la millor oposició contra el pitjor govern".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut