Villarejo hauria reconegut davant d'un jutge una "operació política" per atacar CiU
L'excomissari José Manuel Villarejo

Villarejo hauria reconegut davant d'un jutge una "operació política" per atacar CiU

Segons l'excomissari, també s'hauria volgut perjudicar Banca Privada d'Andorra, on la família Pujol tenia 3,4 milions d'euros

RedaccióActualitzat

L'excomissari de la Policia Nacional José Manuel Villarejo va reconèixer davant d'un jutge, el mes passat, que l'anomenada "policia patriòtica" va actuar amb la intenció directa de perjudicar Convergència i Unió i la família de l'expresident Jordi Pujol.

Segons explica aquest dilluns el diari Ara, Villarejo hauria confessat aquesta "operació política" quan va declarar per comissió rogatòria arran d'una querella presentada pel banquer andorrà Higini Cierco.

La família Cierco és accionista de Banca Privada d'Andorra (BPA), on tenia comptes la família de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol.

A la querella que va presentar el 2016, Cierco denuncia coaccions i xantatge per accedir, precisament, als comptes dels Pujol.

 

Marcelino Martín-Blas, exresponsable d'afers interns de la Policia Nacional, durant una compareixença al Parlament

 

Els fets haurien tingut lloc entre el juliol del 2014 i el gener del 2015, i els va protagonitzar Marcelino Martín-Blas, comissari que, segons explica Villarejo, "depenia directament" de l'aleshores director adjunt de la Policia Nacional, Eugenio Pino, i que també feia "d'enllaç amb el CNI", i "alguna de les instruccions les rebia del director" del centre d'intel·ligència, Félix Sanz Roldán.

Martín-Blas es va reunir diverses vegades amb Joan Pau Miquel, conseller delegat de BPA, "perquè li facilités dades de comptes de la família Pujol".

Preguntat per la jutge sobre "si l'ordre d'actuar era responsabilitat única de Pino", Villarejo respon: "Crec que no, que no tenia capacitat per a una ordre d'aquesta envergadura."

Les trobades van tenir lloc a l'Hotel Villa Magna del passeig de la Castellana de Madrid i Villarejo assegura que en va tenir coneixement a través de terceres persones.

 

Eugenio Pino, ex-director adjunt de la Policia Nacional, durant una compareixença al Congrés dels Diputats (EFE)

 

El resultat va ser que una captura de pantalla que mostrava que els comptes dels Pujol a BPA ascendien a 3,4 milions d'euros va arribar a la policia aquell mes de juny.

La imatge la va publicar el diari El Mundo.

Aquell mateix juliol, Jordi Pujol va confessar públicament que tenia a Andorra uns diners, herència del seu pare, Florenci Pujol.

La família de l'expresident va moure els diners a Espanya i en va presentar les declaracions complementàries per evitar qualsevol delicte fiscal.

José Manuel Villarejo, en presó provisional des del novembre del 2017, ja havia confessat, en un conversa privada a principis d'aquell mateix any, que hauria cobrat "molta pasta" dels fons reservats per tirar endavant la denominada Operació Catalunya posada en marxa per perjudicar els dirigents sobiranistes.

ARXIVAT A:
José Manuel Villarejo
Anar al contingut