Una anàlisi de sang diagnostica per primer cop l'Alzheimer, amb una precisió de més del 90%

Està a punt per ser comercialitzada i permet diagnosticar la malaltia de forma precoç, quan encara no presenta símptomes, cosa que canvia el paradigma per tractar-la i prevenir-la

RedaccióActualitzat

Una simple analítica de sang serveix per diagnosticar l'Alzheimer, també de forma precoç, dècades abans que es manifesti. Ho demostra un estudi internacional en el qual ha participat l'Institut de Recerca de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona i que s'ha publicat a la revista Jama Neurology

La prova és molt simple, no invasiva, amb una fiabilitat de més del 90% i està a punt de ser comercialitzada

El de Sant Pau és l'únic equip de l'Estat que ha participat en aquesta investigació internacional i confien que d'aquí poc temps es podrà oferir aquesta analítica de forma generalitzada

Proves com aquestes seran imprescindibles per decidir a qui administrar els dos tractaments que ja estan aprovats als Estats Units, i que s'espera que a Europa s'autoritzin aviat. La clau és que es pensa que, com més aviat s'administrin, més efecte podran fer. 


Un nou paradigma per tractar i prevenir l'Alzheimer

Fa uns anys l'única possibilitat de diagnosticar aquesta malaltia neurodegenerativa era fer un estudi postmortem de mostres del cervell.

Més tard es van trobar biomarcadors eficaços que permetien identificar-la en líquid cefalorraquidi, però només es podien detectar amb una punció lumbar --una prova invasiva-- o un PET --una prova molt cara.

Ara, la recerca s'ha orientat a localitzar biomarcadors en sang que permeten fer el diagnòstic de forma menys invasiva i detectar persones amb la malaltia, encara sense simptomatologia. La prova assajada amb èxit permetrà "democratitzar" el diagnòstic, remarca Juan Fortea, director de la Unitat de Memòria del Servei de Neurologia del Sant Pau, que ho veu molt a prop: 

"Nosaltres volem implementar aquest tipus de biomarcadors en plasma a la cartera de serveis aquest mateix any. És una realitat que serà aquí i confio que es desenvolupi molt ràpidament en molt poc temps."

Els investigadors han analitzat mostres de la Translational Biomarkers in Aging and Dementia (TRIAD), del Canadà; la Wisconsin Registry for Alzheimer's Prevention (WRAP), dels Estats Units, i la Sant Pau Initiative on Neurodegeneration (SPIN), de Barcelona.

L'estudi ha involucrat mostres d'un total de 786 participants amb una mitjana d'edat de 66,3 anys que es van analitzar a Suècia i va revelar una excel·lent precisió, del voltant del 95%, per detectar la presència de la malaltia d'Alzheimer.

El nou mètode per detectar l'Alzheimer està a punt de ser comercialitzat (ACN/UdG)

Els resultats mostren que el biomarcador p-tau217 ofereix una precisió comparable als biomarcadors en el líquid cefalorraquidi. 

Segons ha explicat el doctor Daniel Alcolea, investigador del Grup de Neurobiologia de les demències a l'Institut de Recerca Sant Pau, aquest biomarcador "ha mostrat un rendiment molt alt per detectar l'Alzheimer en sang, amb una precisió d'entre el 90 i el 95%".

"De tots els biomarcadors que s'estan estudiant actualment per diagnosticar la malaltia d'Alzheimer, aquest és el que ha donat millors resultats".

Un aspecte destacat d'aquesta tècnica és que redueix significativament la necessitat de confirmacions addicionals, i disminueix en un 80% la quantitat de proves requerides per confirmar el diagnòstic.

Aquest descobriment obre la porta a noves recerques i tractaments de la malaltia.

ARXIVAT A:
SalutAlzheimerRecerca científica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut