Un grup d'empresaris hauria pagat a Valls una retribució de 20.000 euros al mes

Manuel Valls hauria cobrat aquesta xifra durant vuit mesos de campanya, xifra que triplica el sou mensual com a diputat de l'Assemblea francesa, segons el diari Ara

Actualitzat

Un grup d'empresaris catalans i madrilenys haurien pagat 20.000 euros nets al mes durant vuit mesos al candidat a l'alcaldia de Barcelona, Manuel Valls, segons publica aquest divendres el diari Ara. Els suports econòmics rebuts per a la campanya electoral, segons el rotatiu, van incloure també aquesta retribució personal que triplica els 7.239 euros bruts mensuals que Valls cobrava com a membre de l'Assemblea francesa.

De fet, d'acord amb les fonts consultades per l'Ara, Valls va justificar la petició perquè havia de deixar el seu càrrec de diputat. Aquesta quantitat també supera els 14.910 euros bruts mensuals que cobren els presidents i primers ministres francesos. Manuel Valls hauria cobrat aquesta mena xifra durant la preparació de la campanya municipal.

 

 

Aquestes donacions no suposen cap delicte sempre que no superin els 50.000 euros l'any per cada persona a títol personal, ja que les empreses no poden fer-ho. Totes les donancions s'han de comunicar al Tribunal de Comptes quan superen els 25.000 euros i aquest organisme, al igual que Hisenda, no publica aquesta informació.

D'on surten els diners?

D'acord amb el rotatiu, cal distingir entre tres tipus de persones: els que van donar diners, els que van buscar-ne i els que feien totes dues coses alhora: aportar-ne i buscar més finançadors de la causa.

"Un dels que reuneixen aquestes dues condicions -segons l'Ara- és Félix Revuelta, president de Naturhouse, que no amaga haver ajudat financerament Manuel Valls i haver-li obert moltes portes. "Li vaig presentar gairebé tot l'Íbex-35, també Felipe González, José María Aznar...", rememora. De fet, la majoria de persones consultades coincideixen a indicar que molts fons de la campanya van venir de la capital espanyola. "Madrid és infinitament millor per recaptar diners, entre altres coses perquè el de Barcelona s'ho treu de la butxaca i el de Madrid ho treu del compte de resultats", sosté una font."

 

 

Qui també va estar molt present va ser Josep Ramon Bosch, fins a aquesta setmana president de Societat Civil Catalana, a qui moltes fonts assenyalen com el gran buscador de fons entre l'empresariat de Madrid. Bosch té bones relacions amb el Círculo de Empresarios madrileny, i alguns dels seus expresidents també s'han implicat en la recerca de fons.

La campanya ha costat 178.000 euros

Segons l'Ara, Javier Vega de Seoane (president de l'asseguradora DKV) i Claudio Boada (assessor principal a Espanya del fons d'inversió Blackstone, gran comprador d'actius immobiliaris a l'Estat) han estat entre els que més s'hi han implicat. Segons algunes fonts, també hi han aportat diners de la seva butxaca. Inquirits per aquesta qüestió, tots dos van declinar fer comentaris.

A Barcelona, els principals encarregats de buscar fons van ser Carlos Rivadulla, president d'Empresaris de Catalunya i membre de la candidatura de Manuel Valls, i Jaime Malet, president de la Cambra de Comerç dels EUA a Espanya. Segons Rivadulla, el partit de Valls s'ha gastat 178.000 euros en el període estricte de la campanya, que és el màxim que tenien permès els partits que optaven a l'alcaldia de Barcelona.

Segons la seva opinió, deu ser "la xifra que gairebé tots els partits s'han gastat". Però quan se li pregunta a Rivadulla quants diners s'han destinat a la llarga precampanya de Valls respon concisament: "No t'ho puc contestar", segons explica el diari.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 26M
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut