La llei estableix que qualsevol dona pot avortar de manera lliure dins de les primeres 14 setmanes de gestació
La llei estableix que qualsevol dona pot avortar de manera lliure dins de les primeres 14 setmanes de gestació
Barcelona

Un 80% de les joves barcelonines no saben que l'avortament és lliure i gratuït

Per contrarestar aquesta desinformació, l'Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa una campanya sobre l'avortament que preveu repartir material informatiu en centres d'atenció sanitària i d'atenció a la infància i l'adolescència

RedaccióActualitzat

Un 80% de les joves barcelonines d'entre 14 i 30 anys no saben que l'avortament és lliure, gratuït i està cobert per la sanitat pública, sempre que sigui abans de les 14 primeres setmanes de gestació.

Són els resultats d'un sondeig de l'Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears (APFCiB) i el Centre Jove d'Anticoncepció i Sexualitat (CJAS). També, segons aquest estudi, la meitat no saben que es tracta d'una decisió pròpia.

Malgrat que la llei 2/2010 de salut sexual i reproductiva i d'interrupció voluntària de l'embaràs estableix que qualsevol dona pot avortar de manera lliure dins de les primeres 14 setmanes de gestació, el 30% de les joves pensen que només poden avortar en casos de violació, malformació del fetus o perill per a l'embarassada.

El nou canvi legal introduït el 2015 pel govern central sota el mandat de l'exministre Alberto Ruiz-Gallardón, que obliga les menors d'edat a tenir el consentiment informat dels seus pares o tutors legals, és igualment desconegut: només el 34% de les dones entrevistades en el sondeig sap que aquesta autorització és obligatòria.

Segons un altre estudi, l'enquesta feta per l'Ajuntament de Barcelona, entre 2014 i 2015, l'11,6% dels que tenen entre 15 i 34 anys no utilitzen cap mètode anticonceptiu en les seves relacions sexuals i fins al 34,4% han utilitzat en alguna ocasió la pastilla de l'endemà. L'1% utilitza la marxa enrere com a mètode contraceptiu.

Campanya "L'avortament: una opció i també un dret"

Per combatre aquesta desinformació, l'Ajuntament de Barcelona impulsa una campanya sobre l'avortament -i els drets sexuals i reproductius en general- destinada als més joves i que preveu repartir material informatiu en centres d'atenció sanitària i d'atenció a la infància i l'adolescència.

La campanya va adreçada a totes les dones, però sobretot a les menors d'edat. A més dels tríptics que es repartiran, l'Ajuntament posa a disposició d'aquestes joves quatre equipaments on podran demanar suport legal, sanitari i emocional davant d'un eventual embaràs no planificat.

La regidora de Feminismes i LGTBI de l'Ajuntament de Barcelona, Laura Pérez, ha explicat, aquest divendres, que "l'objectiu és revertir aquest desconeixement amb una informació clara i concisa" i ha recordat que hi ha la possibilitat de rebre "suport emocional, legal i sanitari" dins del marc legal establert.

Ciutat Vella i Nou Barris, més embarassos adolescents que la mitjana de Barcelona

Les estadístiques també demostren una clara desigualtat socioeconòmica: als districtes de Ciutat Vella i Nou Barris, els embarassos en noies adolescents estan per sobre de la mitjana de Barcelona. Mentre que la taxa d'embarassos de la ciutat és de 19,1 casos per cada 1.000 dones d'entre 15 i 19 anys. En el cas del districte de Ciutat Vella creix fins als 26,3 casos, i a Nou Barris, fins als 29,2.

Aquest és també un dels aspectes per millorar, perquè la maternitat precoç dificulta el desenvolupament personal i social de les dones i en limita les possibilitats de formació i d'accés al món laboral.

 

Anar al contingut