Sindicats de bombers denuncien a Fiscalia que els equips de respiració els posen en risc

Un informe del fabricant de fa dos anys ja alertava d'un problema, però els actuals responsables dels Bombers asseguren que ho han sabut fa poc

RedaccióActualitzat

Els sindicats dels Bombers de la Generalitat han denunciat a la Fiscalia que els equips de respiració autònoma, els ERA, que fan servir en els incendis no funcionen bé, cosa que posa en risc les seves vides.

Asseguren que en els dos últims anys ja han patit almenys una vintena d'incidents en què els bombers han estat a punt de quedar-se sense aire en plena feina.

Un dels primers incidents s'hauria produït en l'incendi d'un habitatge a Cornellà el 2020, i denuncien que des de llavors no s'ha solucionat el problema. Ho denuncia Antonio del Río, secretari general de la UGT de Bombers:

"Nosaltres podem entrar en un sinistre, en un foc, en una atmosfera tòxica, i el subministrament d'aire es pot interrompre. El bomber es pot asfixiar de manera sobtada."


Manòmetres i compressors, sospitosos

Segons expliquen els sindicats, els ERA, que porten penjats en un arnés a l'esquena per poder respirar dins dels incendis, de vegades no s'omplen del tot, malgrat que els manòmetres de control mostren que són plens.

També asseguren que hi ha problemes amb els compressors amb els quals els omplen d'aire, que a més d'aire hi introdueixen aigua o humitat. Seria aquest l'element el que faria que els manòmetres no funcionessin bé.

Un informe fet pel fabricant dels aparells fa dos anys ja alertava del problema, però els actuals responsables de Bombers de la Generalitat asseguren que no n'han sabut res fins fa poc.


Revisió de tots els ERA en 4 setmanes

Un informe més recent del fabricant assegura que la qualitat de l'aire amb què es reomplen les ampolles és dolenta, i exigeix arreglar-ho perquè pot provocar l'asfíxia als bombers.

Joan Delort, des del juliol director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, ha dit que ja s'han revisat gairebé tots els compressors que serveixen per omplir les ampolles dels ERA:

"Des de la setmana passada s'estan revisant tots i cadascun dels compressors dels diferents centres de recàrrega dels equips autònoms de respiració de què disposen els Bombers de la Generalitat."

Delort ha assegurat que, un cop estiguin revisats tots els compressors, es farà una revisió de tots els ERA, feina que ha dit que es pot completar en 4 setmanes.

L'actual responsable dels Bombers parla de "desordre" en la gestió anterior; un "desordre" que coincideix amb el temps amb el cas de les irregularitats en el manteniment dels vehicles de bombers, que està en investigació al jutjat.

Joan Delort, però, diu que l'assumpte és "prou greu i important perquè no hi hagi ni la més mínima opacitat, dubte o incertesa".

El director general ha afirmat que per poder revisar els equips faran una contractació d'emergència per encarregar-ho a una empresa acreditada que ho garanteixi millor.

 

ARXIVAT A:
JudicialBombers
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut